Начало Новини
Единодушие на институции, граждани и ЕК: „Разораването на коритото на река Вая на Иракли и издигане
Автор daspasimirakli.org   
26 October 2013

На 23.10.2013 представители на Европейската комисия,  РИОСВ-Бургас, МОСВ, гражданска група „Да спасим Иракли“, „Зелени адвокати“, местни собственици, Сдружение за дива природа „Балкани“ и Българска фондация Биоразнообразие проведоха оглед на терен във връзка с жалбата на природозащитници и екологични организации за унищожението на река Вая и крайречния хабитат.

Подобна проверка на терен от страна на ЕК е прецедент по подадена жалба от страна членка.

През 2007 г. след голямата буря в района на Иракли и след като реката и дъждовете заляха парцела на тогавашния „инвеститор“ Swiss properties, беше предприето „укрепване“  на коритото на реката по поръчка на Община Несебър, изпълнено от строителната фирма на Swiss properties.

Днес сме свидетели как това "коопериране" между община Несебър и нарушавалата многократно българските и европейски закони Swiss Properties, както предупреждаваха и гражданските организации години наред, доведе до абсолютното унищожение и смърт на живота на реката.

 Укрепването е пример за това как под претекст, че се взимат мерки против наводнения, фактически се стига до пълна екологична катастрофа.

Освен това очевидна беше и истинската причина зад издигането на дигата и сечта на лонгозната гора - опазването на парцела на Swiss properties от евентуални нови наводнения, променяйки така естествения ход на реката  с брутални мерки.

След сигнал и жалба, внесени в български и европейски институции, МОСВ започна „рекултивация“, която за съжаление се състоеше само в засаждане на дървета и фиданки, които дори не бяха местен вид. Екологични организации и граждани обърнаха внимание, че това не е същинска рекултивация, а е нужно дигата да бъде премахната, за да се възстанови коритото на реката и да се засадят местни видове дървета.

 Пред лицето на очевидните факти, директорът на „Национална служба за защита на природата” към МОСВ Михаил Михайлов беше принуден да признае, че дигата пречи на възстановяването на местообитанието на защитените видове и не е трябвало да се допуска изграждането й. Въпреки това, МОСВ продължава да настоява за запазването й, с аргумента, че действията по отстраняването на дигата могат да препятстват вече предприетите възстановителни действия. Така за пореден път МОСВ демонстрира търпимостта си към извършените инвеститорски безобразия. Коалиция „За да остане природа” отново настоява за премахването на дигата, което е необходимо не само за възстановяването на хабитата, но и като сигнал, че закононарушенията повече няма да бъдат приемани като свършен факт.

Известното със своята корумпираност и съмнителна компетентност министерство, подчинено винаги на конюнктурата - МОСВ, и неговите регионални структури обърнаха внимание само на втората част от забележката и се опитаха да засадят  твърде неподходящ вид фиданки, но не положиха никакви усилия да защитят гражданския и правния интерес, като премахнат дигата.

Седем години след наводнението и последвалите "корекции" на коритото реката още не се е възстановила, което стана очевидно и за представителите на Европейската комисия по време на теренната проверка, извършена на 23.10.2013 г.

Гражданска група “Да спасим Иракли“ предложи помощ на представителите на МОСВ и РИОСВ Бургас с мобилизиране на доброволци, които да помогнат засадените в момента върху дигата дървета да бъдат извадени, дигата да се премахне и да се направи отново засаждането на дърветата и фиданките, за да бъде избегната наказателна процедура от страна на Европейския съюз срещу България, а река Вая да се възстанови след седем години половинчати мерки.

Дали нашата протегната ръка ще бъде приета или МОСВ ще откаже да предприеме дейности за възстановяването на реката, предстои да видим.

Но ние, гражданите, които вече 8 години се борим за опазване на това прекрасно място, настояваме глупавите и недообмислени, корумпирани и просто некадърни действия от страна на централната и местната власт да приключат.

Сред гениалните идеи е включително и тази за строителството на 10 хотелски комплекса в района.

За да опазим естествената красота на това диво място и за да бъде то и други като него пример за потенциала на гражданската енергия да връща вярата в правовата държава и правото на всички ни на чиста околна среда, е необходимо МОСВ да промени остарелите си мисловни модели и вместо като девойка, която се оправдава пред ЕК всеки път, просто да действа като съвременна институция и да върши работата, за която плащаме от данъците си –  да следи за опазването на природните ресурси и прилагането на свързаното с това законодателство.

Пътуването на двама адвокати , еколог и представител на жалбоподателите от София до Иракли за участие в проверката на терен беше извършено благодарение на дарения от граждани събрани във фонд за юридическа защита на природата - подробности и отчетни документи можете да видите на http://justice.forthenature.org/

А за по подробна информация отностно новите  «инвестиционни» намерения в района , вижте тази статия на Капитал http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/10/18/2164132_da_zastroim_irakli/
 
Призив към президента на Република България за спешни мерки в името на запазването на Черноморието
Автор daspasimirakli.org   
08 March 2013

ПРЕЗИДЕНТЪТ И СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ЩЕ ИМАТ СПЕШНАТА ЗАДАЧА , МОРАЛНОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ И ШАНС ДА ЗАЩИТЯТ БЪЛГРАСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ОТ КОРУПЦИЯ И ХАОС

Отхвърленият мораториум от НС за Черноморието беше първата много малка стъпка и пореден изпуснат шанс за интелигентно развитие по крайбрежието ни

Дете на Иракли

След като поредната наглост на НС доведе до отхвърлянето на предложението за мораториум върху строителството край морето във време на безвластие, морална отговорност и задължение на бъдещия служебен кабинет и Президента ще бъде спешно да вземат мерки за защитаването на културния и природен ресурс на морския ни бряг.

В началото на 2013 г. “Да спасим Иракли” беше причина и организатор, заедно с Коалиция “За да остане природа в България”, на редица протести с искане за незабавни проверки на строителството по Черноморието и незабавно преустановяване на издаването на разрешителни за строежи в НАТУРА 2000 – зоните докато липсва цялостна единна и широко обсъдена визия за устойчивото развитие на морския бряг след повече от десетилетие хаос, алчност и корупция. Разбираемо е, че това не е от интерес за никои управляващи, но е и видно, че промяна трябва да настъпи незабавно, ако искаме да остане красиво и диво място по Черноморието ни.

И докато на Иракли строителството (което впрочем е в свлачищен район) е спряно за момента от ДНСК без да е ясно докога, хаосът по морето продължава с пълна сила, а концесионерът на Иракли е изградил същинска стена от пясък, което е незаконно в Натура 2000 зона, каквато е Иракли-Емине.

Нови видео записи показват промененото лице на Иракли заради липсата на политическа воля: 

Видео 1
Видео 2

Гласуваният след протестите набързо Закон за Черноморието също пренебрегна исканията на граждански групи и експертите за отпадане на т.нар “изключения” за застрояване на дюни, което ще позволи на магистрали и други инфраструктурни проекти да минават върху тях.

В същото време НС и МРРБ тотално пренебрегнаха исканията на граждански организации и граждани за промени в ЗУТ и хармонизирането му с Орхуската конвенция, което щеше да позволи на граждани да оспорват ТУП/ОУП-ове като засегнати лица. Ако има конкретен начин гражданите да се включват в развитието на Черноморието, това е един от най-демократичните инструменти, гарантиран от Съвета на Европа, които реално го позволяват.

Гражданска група “Да спасим Иракли” застава и зад исканията на Коалиция “За да остане природа в България” да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи.

След като НС не изпълни моралния си дълг към общия за всички българи ресурс – нашето крайбрежие, дълг на президента Плевнелиев и бъдещия кабинет е да гарантират издаването на заповеди за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море, сред които е и Емине-Иракли*. Само така доверието в тези институции по тази тема може да започне да бъде градено от нулата в положителна посока.

Тези заповеди трябва да включват категорична забрана за ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км. от границата на морския бряг или на морските плажове, с изключение на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 01.01.2008 г. и не по-късно.

“Да спасим Иракли”, която е автентична гражданска доброволна неформална група, съществуваща почти 7 години, призовава президента Плевнелиев да вземе спешни мерки, за да предотврати съсипването на крайбрежието ни като подпомогне процеса за създаването на визия за устойчивото развитие на района и предприеме възможните за това мерки.

Сред изключителните проекти, които ни очакват, ако това не се случи са изкуствен остров край Поморие, бетонен “еко-комплекс” на Иракли, съсипване на природната и археологическа стойност на Маслен нос и мн. др.

Гражданска група “Да спасим Иракли” е готова да помага по всякакъв начин едно ново интелигентно отношение към уникалното ни крайбрежие да стане реалност.

(*Зоните, за които става дума са: "Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра", "Долината на река Батова", "Златни пясъци", "Галата", "Камчия", "Плаж Шкорпиловци", "Емине-Иракли", "Ахелой-Равда-Несебър", "Поморие", "Атанасовско езеро", "Бургаско езеро", "Мандра-Пода", "Залив Ченгене скеле", "Плаж Градина-Златна рибка", "Острови Св. Иван и Св. Петър", "Ропотамо", "Караагач", "Странджа").

 
Искания, с които да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие
Автор daspasimirakli.org   
29 January 2013

Гражданска група „Да спасим Иракли“ и Коалиция„За да остане природа в България“ настояваме да се предприемат незабавно КОНКРЕТНИ стъпки, с които да се гарантира дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи: Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Шабленски езера, степите между н.Шабла и гр.Каварна, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Карадере, Иракли-н.Емона, Поморийско езеро, Мандра-Пода, Вая, Атанасовско езеро, Дюни-Алепу, Аркутино, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”), Дяволското блато, р.Караагач-Корал.

Документът със систематизираните искания можете да свалите тук:  Искания

 
Предложение за създаване на Национален парк "Българско черноморие"
Автор daspasimirakli.org   
14 January 2013

 

Ние, долуподписаните граждани на република България, на основание чл. 1, ал. 2 от Конституцията на република България и в изпълнение на нашите суверенни права по чл. 45 КРБ във връзка с чл. 36, ал. 1 от Закона за защитените територии настойчиво предлагаме на компетентните институции и категорично очакваме в най-кратки срокове да бъдат предприети всички необходими мерки за образуването и обявяването на Национален парк „Българско Черноморие”.  Този парк трябва да включва изброените по-долу плажове, заедно с прилежаща към тях територия с широчина не по-малка от 350 м, измерена от линията на най-големия отлив от брега навътре в сушата, както и всички езера и влажни зони в близост до морския бряг.  Плажовете, обект на защита в националния парк трябва да обхващат изцяло най-малко следните плажове и прилежащи територии:

 

 

  •  Иракли

 

  • Карадере

 

  • Камчийски пясъци-Шкорпиловци

 

  • Дуранкулашко езеро-Св.Ана

 

  • Крапец

 

  • Шабленски езера

 

  • Корал

 

  • Аркутино

 

  • Дюни

 

  • Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”)


Защитена територия „Българско Черноморие” трябва да е предназначена за опазване на биологичното разнообразие, дивата природа, естествените процеси, ландшафта и пейзажа.  Най-вече тя трябва да опазва обществения ресурс и рекреационен характер, които тези територии притежават, за да могат те да бъдат ползвани необезпокоявано от Българските граждани за природосъобразни форми на туризъм.  Видно е от последните събития, че за съжаление законите в страната ни биват тотално пренебрегвани от администрацията и единствената и последна възможност е обявяването на подобен парк с национално значение.  


Приоритетен за опазване обект в рамките на Национален парк „Българско Черноморие” трябва да са всички ресурси, предоставящи екосистемни услуги за обществото.  В тази зона изключителна държавна собственост не може да бъде предоставяна концесия за строеж и всички сгради за временно и постоянно настаняване, следва да бъдат надлежно премахнати. Концесиите, предоставени върху тези плажове, следва да бъдат съобразени с режимите на защитената територия и не могат да включват възможност за разполагане на плажни чадъри и шезлонги, които да се предоставят възмездно на посетителите на парка.  В рамките на защитената територия парковата администрация може да постави посетителски информационни табла, както и минимално количество обслужващи преместваеми обекти и техническа инфраструктура, не засягаща почвения слой или ландшафта. Същите могат да включват дървени скари за пешеходно предвижване, бани и санитарни възли, места за хранене до 30 човека и разположени на разстояние един от друг не по-малко от 700м. Част от режимите на територията могат да включват, до колкото са съобразени с екологичните норми, ограничения за нива на шум (например музика), светлинно замърсяване и тн. В рамките на Парка могат да бъдат определяни места за свободно къмпингуване и разполагане на палатки, както и за пален на огън.

 

Ние считаме, че с оглед нецелесъобразното и противозаконно управление на държавната собственост, което по безпрецедентен начин беше разкрито от скандала с дюните до Несебър, заграбването на 650 декара в Национален парк „Пирин”, както и с оглед последния случай на строителство в Иракли, е в интерес на българската държава незабавно да се създаде подобен парк. Ние считаме, че обществените отношения свързани с използването на черноморското крайбрежие и законовите механизми за неговото съхранение не дават гаранции в достатъчна степен и поради това е необходима по-висока степен на защита. Негативните процеси от последните години, свързани с поведението на местната власт в някои курортни общини и исканията за автономно управление на публична държавна собственост в пряко нарушение на чл. 2, ал. 1 от КРБ, могат да бъдат преодолени именно чрез обявяването на подобен национален парк.  Опазването и съхраняването на тези последни девствени плажове като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, ще способства развитието на културата, науката, но най-вече здравето на гражданите, както и благополучието на държавата. Считаме, че сега е последният момент, в който можем да изпълним ангажимента си към следващите поколения, така щото и нашите деца да могат един ден да се насладят на естествени плажове, създавани от природата в продължение на хиляди години в техния първоздан вид.

Единствено обявяването на подобен национален парк, изключителна държавна собственост, ще предотврати по-нататъшно хищническо застрояване и безогледно бетониране на българското черноморско крайбрежие. Законът за устройството на черноморското крайбрежие в сегашния си вид (и още по-малко с предложенията за промени на управляващите) не защитава в достатъчна степен нуждите и интереса на мнозинството от българските граждани и съхраняването на черноморското ни природно наследство за бъдещите поколения. Поради това ние считаме, че имаме суверенното право да поискаме по-висока степен на защита. Подобен Национален парк ще създаде условия за опазване, устойчиво и интегрирано развитие на Черноморското крайбрежие. Ще гарантира свободен обществен достъп до морския бряг, както и изпълнение на чл. 18, ал. 6 от КРБ.  Подобна стъпка ще е в интерес на хората, но и на природата и нейното опазване, съхраняване и разумно използване, както и ще предотврати и ограничи замърсяването на Черноморското крайбрежие. От друга страна възстановяването и опазването на естествения ландшафт, освен че ще е бъде в изпълнение на задълженията на България по Европейската конвенция за ландшафта, ще е предпоставка за развитие на по-атрактивни и доходоносни форми на туризъм, включително като създаде условия за устойчиво икономическо развитие на прилежащите населени места.

 

Настояваме за добре обмислени законодателни промени и за допълнение на Конституцията, като в чл. 18 се добави, че изключителна държавна собственост, наред с плажовете, е и брегът като форма на релефа и граница между морето и сушата, заедно с прилежаща зона от поне 10 метра.  

 

Подобен консервационен проект от национално значение ще е уникален за региона, тъй като за първи път наравно с научните критерии (а в някои случаи и над тях) за защитени територии ще бъдат обявявани места ценни преди всичко за обществото като жизнено необходима и емоционално определена среда. Това ще е уникално начинание за България, в което целта ще бъде поставянето на закони в полза на обществото.  В България има едва няколко плажа, които не са застроени и те трябва да останат такива. Това е обществена необходимост и ние считаме, че е налице абсолютен национален консенсус, че състоянието на нашето крайбрежие е крайно лошо, като следствие на стихийно деструктивно застрояване, корупция и престъпления. Време е да има едно целесъобразно решение, което да утвърди върховенството на закона и да е в интерес на хората.

 
Долу ръцете от морето! нека това е Последен протест за Иракли!
Автор daspasimirakli.org   
13 January 2013

Долу ръцете от морето!

нека това е Последен протест за Иракли! 

На 14.01.2013 от 18.30 пред Народното събрание.

След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетонът в Натура 2000 на поредните "еднофамилни къщички" на Иракли! Този път инвеститорът се казва "Емона 2000". Този път планът включва 30 къщи и резиденции. 

 За всички, които подкрепят  "Да спасим Иракли" дойде време да извикаме отчетливо - Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли! Искаме решение веднъж завинаги!

Ако и ти искаш да решим този казус сега, да приключим с реалното му решаване, вместо да скачаме от "инвеститор" на инвеститор и да броим маргаритки "спасено, не е спасено",  ела с нас в понеделник да викнем с пълно гърло за единственото реално спасение за значимите казуси по българското Черноморие:

ИСКАМЕ НЕЗАБАВНО обявяването на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията! Настояваме за реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите.

Писна ни от лъжи и полуобещания - от олигарси с различни политически окраски, писна ни тази игра на гонене и хващане!

За това се иска съвсем малко добра политическа воля! Дотук такава липсваше!

Нашата кауза не е Иракли, а законността, която е тъпкана от Странджа до Калиакра. От Сребърна до Банско. 

Каузата ни е моралът. 

Нахлузи си върху зимните дрехи бански, хвани шнорхела, или сламената шапка, ако искаш да сме заедно за морето! 

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 63