Начало Новини
UTOPIA BOX - ИРАКЛИЙСКИТЕ УТОПИИ СЕ СБЪДВАТ В СОФИЯ
Автор daspasimirakli.org   
04 June 2011

Павилион на мечтите ще се разгърне на мястото на Мазолея на 5ти юни

 ДА Спасим Иракли те кани на морско събитие за откриване на един ираклисйки сезон! Вземи си сламена шапка и няколко утопии...

Дървеният павилион Utopa Box, който ще се разгърне на мястото на Мавзолея в първата юнска неделя - 5ти юни до 7ми юни.Архитектурният проект е на арх.Силвия айтова (London Metropolitan University), а концепцията  - на Да сапсим Иракли;

Това е място за мечтите ни, опит да ги направим видими  и да създадем споделено пространство за да си предсатвим възможно най-смелите алтерантиви на настоящето.

Ако дойдеш, ще разбереш как да си направиш гаржданска кампания,  защо хората в африка държат табелки "искам диво и красиво Иракли", както и кои са най-добрите български автори, които пишат за утопиите и ще четата в рамките на Малкото Утопично лиетартурно четене, както и как да си направим пейка и стена от слама и глина? Ще можете да с езапознаете и с кодекса на бивакуващия, който Да Спасим Иракли предлага и чака допълненията ти.

Проектът се случва в партньосрство със Столична община, Беглика фест,  Асоциацията за строителство с естествени материали, гражданска група за кара Дере и много приятели. заповядай на откриването в 17.00 в неделя, 5ти юни, на мястото на Мавзолея.

Програма, както и повече информация з апроекта виж на: http://sofiautopiabox.wordpress.com/

 
Река Вая
Автор daspasimirakli.org   
07 April 2011

 В среща с представители на гражданските организации, в сферата на природоопазването днес, представителите на Комисията по Околна среда на ЕК, които са на посещение в страната, увериха предствителите на  Да спасим Иракли, че наказателната процедура, отворена срещу държавата заради случая с унищожаването на коритото на река Вая в НАТУРА 2000 зоната Иракли-Емине, се следи внимателно и се очакват адекватни действия от страна на МОСВ по рекултивацията на коритото. Доказателствата, предоставени от Да спасим Иракли, стана ясно, са напълно изчерпателни и ясно показват  липсата на разбиране за смисъла на рекултивацията и според нас - подценяване на последствията за страната ни, ако не се вземат спешни мерки.

Напомняме ви, че наказателна процедура беше отворена, заради унищожаването на уникалната лонгозна растителност по коритото на река Вая, обезобразяването й и заливането на коритото с бетон, оправдано като "мярка за безопасност".

Според европейското законодателство, след отваряне на процедурата, на държавата с едава срок, вкойто да се изпълнят препоръкките на Комисията преди пристъпване към следващата окончателна стъпка - осъждането на държавата и финансова глоба.

В опит да заблуди Комисията, българското правителство извърши псевдо-рекултивация с нехарактерни за поречието  видове, засадени върху самата бетона дига - така не само спорни изглеждат рекултивационни намерения, но и дори беше укрепено самото нарушение, тъй като кореновата система на новите видове фактически укрепва престъплението.

Да спасим Иракли призовава българската държава незабавно да взем мерки за действителната рекултивация на коритото на река Вая, като запонче с отстраняването на убийствения за речната система бетон и засди видове, действително характерни за мястото.

Напомняме, че "укрепването на коритото на река Вая" се случи след преливане на реката, което засегна парцела на известнния със воята "природосъобразна далновидност" инветситор "Суис Пропъртис"

Да спасим Иракли застава твърдо зад твърдението, че отговорност на държавата към данъкоплатците й е незабавното предотвратяване на възможността за продължаване на процедурата и взимането на адекватни  мерки, а не защитата на правата на съмнителен инвеститор, регистриран като офшорка в кантона Цуг.

 
НЕФТЕНА ЗАПЛАХА ЗА МОРЕТО!
Автор daspasimirakli.org   
05 April 2011
МАСОВИ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ ОЧАКВАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАРАДИ КОНЦЕСИЯТА ЗА ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА НЕФТ И ГАЗ, ЗАПЛАШВАЩА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ И ДЕМОКРАТИЧНОСТТА В СТРАНАТА
 българска фирма, близка до Румен Овчаров, ще проучва и евентуално добива нефт от 7000 кв.км от акваторията на страната от Силистар до Бяла - цялото южно Черноморие може да забрави за туризъм в случай, че стартира добив на нефт в района

Като  гражданска група, ние от "Да спаисм Иракли"  сме смутени и оставени в недоумение от решение №69 от 03.02.2011 г. на Министерски съвет за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок 1-14 Силистар на фирма Ледербел БГ” ООД.  (Зоната обхваща континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море от Резово до Бяла. Участъкът е с размери 115 на 130 км. или почти 7000 кв.км.)

Продължава...
 
МОРЕТО ЗА РЕМОНТ - НОВАТА КАМПАНИЯ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ЧЕРНОМОРИЕТО на ДА СПАСИМ ИРАКЛИ
Автор daspasimirakli.org   
05 April 2011

 След 5 години съществуване,в гражданска група "Да спасим Иракли" вече сме наясно, че проблемите, с които се сблъскахме и за които преди това само смътна представа, са разбира се - не само и не единствено ираклийски! Предизивкателствата пред развитието на целия бряг са много и не са  по-различни, когато става дума за Иракли или Кара дере, Корал, Камчийски пясъци или Маслен нос, Тузлата, Калиакра, Топола-Божурец и още и още и ощеее....Някои от тези плажове са диви, други вече ги няма. 

От нашето пътешествие дотук причините изглеждат така: 

Продължава...
 
МОРЕто ЗА РЕМОНТ
Автор daspasimirakli.org   
23 March 2011

МОРЕто ЗА РЕМОНТ

Ираклийска дискусия за развитието на българското Черноморие


КАКВО: Възможна ли е ние (казано - иначе - "гражданите") да създадем и приложим нашите представи за развитието на нашето черноморие?

Дали това ще бъде утопия или реална стратегия за устойчиво развитие на Черноморието, която разглежда реалните проблеми и не ни лишава от природа, зависи от нас.

Това е морско пътешествие към създаването на нашата морска утопия, заедно.
Билетът струва минимум една идея за възможно по-адекватно развитие на Черноморието и поне един грам желание за осъществяването й.

На палубата ще ви чака гражданска група "Да спасим Иракли" >>>>

КЪДЕ: София, Галерия "Human thinks" ул. Веслец 40

КОГА: 23ти март 2011, 18.30

ВХОД: поне една  идея за усточйивото развитие на черноморието и съответно количество воля за осъществяването й;
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 18 от 63