Начало Акции
Ираклийско пролетно почистване 2016 - любов в чували!
12 May 2016

14 -то чистене на Иракли!

ВАЖНО!!! Поради лошите метеорологични прогнози и наближаващия фронт, променяме датите на почистването за следващия уикенд (10-12 юни 2016), за да могат да се включат повече желаещи и извозването на боклука да се направи по план (което при лошо време е невъзможно). Устискайте ентусиазма за след дъждовете! Извиняваме се за евентуално причинени неудобства! 

 Здравейте Ираклийци! 

След като тази година, управниците ни  - на държавно и общинско ниво шамаросаха надеждите за демократичност с опита за забраната на къмпингуване и незаконното строителство на любимия плаж, превърнало се в законно , решихме, че стига драма, объркване и неясноти около любимото Иракли.

Да изчистим Иракли! От съмненията, че решенията, засягащи дивата природа и връзката ни с нея могат да бъдат взимани на тъмно. Чистим Иракли от убеждението, че нещо може със задна дата да бъде “узаконено”. Чистим плажа от донесеното от морето през зимата и пролетта. Чистим себе си от безпомощност като хващаме ръкавиците и чувалите.

 14то чистене на Иракли!

Хайде! С чувалите на любимия плаж на 3-4 и 5 Юни 2016!

От община Обзор бяха така любезни отново (за 4 та поредна година) да осигурят камион, които да извози събрания от доброволците боклук на 5.06. следобед. За което им Благодарим!

Всички, които са участвали в почистванията до сега знаят – ще се опитаме да осигурим чували и ръкавици, но който има възможност - да донесе. Ако останат ще ги използваме за планинските почиствания през лятото. Включването е по желание, в който от трите дни ви е удобно – а тези от вас които могат и трите най-добре. За награда ще се насладим на общ бивак и огън, музика и смях.

 

Предполагаме, че много от вас се чудят какво става с емблематичния див плаж напоследък - строи ли се, кой строи, защо, законно ли е, не е ли, и разбира се, дали последно след хилядите промени в законите е разрешено „бивакуването“?

Ще се опитаме да внесем яснота доколкото ни е по силите: 

Ако си спомняте преди няколко години „инвеститорът“ Добрин Иванов (който между другото притежава огромна част от парцелите край Иракли – включително и единствения водоизточник) започна строителство на три места в района – двуетажни къщи на мястото на бившия пионерски лагер, фамилни постройки ( според неговите твърдения ) зад магазина и още едно огромно хале. Тогава след протести на граждани в София и още няколко града две министерства (МРРБ и МОСВ) наредиха проверка на законността на строежите. Бяха констатирани нарушения и строежите бяха спрени. Инвеститорът вместо да отстрани и коригира нарушенията реши да обжалва актовете на министерствата. И понеже съдебната ни система ецъфнала и вързала’, Бургаски административен съд  отмени актовете за спиране на строежа - но не по същество. Съдът констатира, че нарушения има, но те не били от компетенциите на МРРБ и МОСВ. Това било, видите ли, от компетенциите на община Несебър! И така сега - от общината, с чието дейно съучастие се случиха обжалваните закононарушения, сега се очаква да се самоконтролира и самонакаже. Говорим за тази община -  Равда-Несебър-Слънчев бряг-Влас. Честито на печелившите!

Ние естествено пуснахме няколко сигнала с надеждата, че община Несебър ще се самосезира, ще извърши проверка на място и ще констатира очевадните, и някои не толкова набиващи се на очи нарушения в текущите строежи. Писахме и на Министър Павлова (МРРБ) да си пооправят малко законите, че да спрат с тези безумия. Е, още чакаме...

Но междувременно можем да се съберем и да извършим нещо полезно и добро и тази година. Така че, надяваме се да се видим на 14-тото почистване на любимото място!  

П.С. Колкото до бивакуването ще обсъдим ситуацията на място. Все пак, ако не се видим ви призоваваме(отново) да плажувате отговорно и с любов. Без да наранявате растителност, дюни и дървета, без да оставяте боклуци и фасове и с отговорно отношение към огъня. Вода, любов и щастливо синьо лято! 

 
От акция – в традиция: вземи чувала и скачай в тринадесетото почистване на любимото Иракли!
26 May 2014

13-то почистване на Иракли

31.05 -01.06.2014г.

Ираклийци!

Докато посегателствата над Черноморието ни продължават, ние продължаваме с една традиция в обратната на масовата посока – времето за почистване на плажа!

Дойде време за традиционното (вече 13-то) почистване на плажа и местността Иракли-Емине. Както старите ираклийци знаят, истинските ираклийци по чувалите ще ги познаете!

Хайде да отприщим лятото, да си пожелаем победи по всички морски казуси и отдадем любов и грижа на Иракли за Деня на детето – онова вътре в нас, но и съвсем буквално – с посланието да запазим морската си природа за бъдещите поколения, на които тя принадлежи.

Чакаме ви от събота и до неделя ( 31.05 и 01.06.2014) по средата на плажната ивица на Иракли. От там ще се разпръснем във всички посоки и ще почистим заедно нашето прекрасно диво място.

Община Обзор (аплодисменти!!!) за пореден път ще ни помогне с извозването на отпадъците!

Ако в момента нямаш възможност да се материалзираш физически, а много ти се иска, можеш да направиш дарение на банковата сметка на нашитe партньори от Българска Фондация Биоразнообразие, координатор на Коалиция „За да остане природа“( IBAN: BG30PRCB92301042572829, BIC: PRCBBGSF ProCredit Bank – България, за почистване на Иракли). Даренията ще се използват за храна, вода, чували, ръкавици и евентуално превоз на доброволци.

П.С. Ако планираш да се включиш с две ръце и сърце в традиционното ираклийско почистване, моля пиши ни на Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

Така ще ни помогнете да разберем колко материали, храна и вода са необходими за акцията (в случай, че съберем достатъчно дарения).

Но както доказваме вече 8-ма година (олеле!) - и без пари можем да се потрудим, да преживеем споделената си любов към Иракли по най-красивия начин и да посрещнем месец юни, там, където се полага – на Иракли.

Чакаме те! Ще ни познаеш по чувалите в ръка!

 
240 Писма за Иракли
06 December 2013

240 писма за Иракли

Приятели,

Сигурно вече разбрахте, че Бургаският Административен Съд, в духа на цялата ни „функционираща държавност“, ОТМЕНИ ЗАБРАНАТА на РДНСК за строителството на Иракли!

Този звучен шамар е продължение на натиска от Министъра по инвестиционното проектиране за застрояване на морето и на опитите на брата на г-н Станишев да проката мега проекта си за Кара Дере с „инвестиционен клас“.

Ние обаче не смятаме да се примирим с това – готвим се за ГОЛЯМ ПРОТЕСТ НА 18 ДЕКЕМВРИ!

Но преди това ви предлагаме да опитаме всяко законово и разумно действие, което да прекрати безумната вакхалия по Черноморието. Трябва да настояваме държавните институциите да гарантират защитата на последните диви плажове.

Призоваваме ви да участвате в две e-мeйл акции, защото ИМА СМИСЪЛ да го направим и да им покажем, че ние сме суверена:

  1. Изпратете един имейл с категорично искане за обявяване на последните диви плажове за защитени територии.
    • Текста с исканията може да изтеглите от ТУК (шестте стъпи за парк Българско Черноморие)
  2. Имейлите на 240-те „олигархични представители“ са ТУК. Използвайте ги на воля (по възможност всичките :) . 
  3. Изпратете втори имейл до ДНСК и началника им Министъра на „застрояването“ (МИП) с категорично искане да защитят обществения интерес! Те трябва да направят така, че техните актове да не падат в съда.

Тези акции могат да бъдат много по-масирани и ефективни дори от подписка, а няма да ви коства много усилия.

Нека засипем народните любимци с хиляди имейли и да им покажем силата си. ТРЯБВА да направим каквото ЗАВИСИ ОТ НАС! Да видим дали те ще направят каквото зависи от тях. Ако не…

Ще се видим на 18 ДЕКЕМВРИ

Да Спасим ИРАКЛИ и ОСТАНАЛИТЕ ДИВИ ПЛАЖОВЕ!

 
Дванадесето почистване на Иракли - Мисията изпълнена!
20 June 2013

Привет ираклийци!
Открихме лятото с дванадесетото почистване на любимия ни плаж!

Продължава...
 
ЧИСТО И ПРОСТО ИРАКЛИ
02 June 2013

Включи се в традиционното 12-то почистване на любимия ни плаж!

 Чисто и просто Иракли

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 32