Начало От медиите
Чакъров иска да даде 1000 дка край морето за кариера
Автор Зорница Маркова, Албена Борисова ( dnevnik.bg )   
10 April 2008

Теренът близо до Иракли попада в зоната със забрана за стопанска дейност, наложена от екоминистъра

Терен от 1000 дка близо до морето, по-голямата част от който се състои от частни земи и който попада в екомрежата "Натура", ще се проучва за кариера за скално-облицовъчни материали. Предложението е на министерството на екологията и вече е внесено в Министерския съвет, а фирмата, която ще проучва терена и после иска да кандидатства за концесията за добив, е хасковската "Барон" ООД.

Земите са разположени между с. Емона, Иракли и курорта Елените. Освен че са част от зона за защита на птиците, те влизат и в територията, върху която лично министърът на екологията Джевджет Чакъров забрани извършването на строежи и други стопански дейности, сред които "промяна на предназначението и начина за трайно ползване на земите и горите", както и "добив на пясък". Сега пак Чакъров е одобрил проекта за проучване на подземни богатства. За случая сигнализираха представители на собствениците, чиито терени попадат в нарочената за проучване зона. Информацията беше потвърдена от кмета на Несебър Николай Димитров и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Продължава...
 
Масово се строи на плажовете
Автор dir.bg   
01 April 2008
Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е съставила 193 констативни акта за премахване на незаконни строежи по морето.
Това заяви на пресконференция в Бургас шефът на дирекцията Иван Симитчиев, цитиран от БТА. 94 от актовете са за обекти по северното Черноморие, а 99 - за обекти по южното крайбрежие. Всички обекти се намират върху плажната ивица, уточни Симитчиев.

Актове са съставени за премахването на електропроводи, ВиК съоръжения и канализационните мрежи на обектите. Някои от нарушенията са в заведения за обществено хранене. Те не били с канализация, а със септични ями. Това е недопустимо да съществуват върху плажната ивица, коментира Симитчиев.

На много от плажовете е открито старо строителство. Съставени са актове за премахването им. Тези обекти са били със статут на временни, поставяеми обекти и е трябвало да бъдат премахнати от общините. След като те не са изпълнили това задължение, ДНСК има задължението да премахне в срок от 6 месеца тези незаконни обекти, поясни Симитчиев.

По време на проверката има съставени констативни актове за премахването и на басейни върху плажната ивица.
 
Ние продължаваме да питаме ДНСК: КОГА ЩЕ БЪДАТ СЪБОРЕНИ/СПРЕНИ СТРОИТЕЛНИТЕ РАБОТИ НА СЛЕДНИТЕ НЕЗАКОННИ СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ ???

 
 
Казусът "Иракли" отново е на брюкселски адрес
Автор dnevnik.bg   
23 March 2008

 След близо 2 години на безуспешни протести срещу застрояването в местността Иракли коалицията от 14 екоорганизации "За да остане природа в България" изпрати в петък жалба до Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия.
Природозащитниците подадоха сигнал до дирекцията в началото на февруари, а от ЕК поискаха допълнителна информация, за да могат да преценят дали има нарушение на европейското законодателство. Според сдруженията строителните проекти на Иракли нарушават Директивата за хабитатите, като в жалбата си са изложили и аргументите си за това заключение.

Изсечените лонгозни гори

До май 2007 г. бяха изсечени лонгозните гори по естуара (устието на река, вливаща се в море или океан) на река Вая. Нареждането за това е от Министерството на бедствията и авариите, за да се преодолели щетите от наводненията през лятото на 2006 г. и за да се предотвратят бъдещи. За тази цел река Вая е отклонена от естествения си път и вкарана в изкуствено корито.

Снимки, карти и схеми - приложения към жалбата за Иракли

Продължава...
 
Събарят незаконните обекти по морето - павилиони, тоалетни и заведения за обществено хранене.
Автор daspasimirakli.org   
12 March 2008

източник: dnsk.mrrb.government.bg

ДНСК издаде 4 заповеди за събаряне на общо 24 незаконни обекта изградени на територията на к.к” Златни пясъци”. В момента тече процедура по избор на изпълнител на фактическото събаряне на обектите.

Заповедите са издадени за :

  • „Снек хаус-Славеев рай”-изграден в уличното пространство срещу хотел „Афродита”и хотел”Тинтява”
  • „Шест броя павилиони”- изграден в уличното пространство зад хотел „Перуника”
  • „Девет павилиона”- намиращи се кв.50 по плана на к.к „ Златни пясъци”
  • „Осем броя павилиони”- изграден в уличното пространство до ресторант-боулинг „Бонкърс”, в к.к „ Златни пясъци”.

източник: dir.bg
Всички незаконни обекти по плажовете в община Царево ще бъдат съборени, съобщи кметът на общината Петко Арнаудов.

Нелегитимните обекти са открити при проверка на служители на ДНСК, РДНСК-Бургас и общинската администрация в Царево. Това е първата проверка за тази година и конкретният повод за нея е влизането в сила на Закона за Черноморското крайбрежие. Проверката е установила, че някои от обектите, които имат разрешение за “поставяеми обекти“, са били изградени масивно от бетон. Само на плаж “Бутамята“ в Синеморец проверяващите са съставили седем констативни акта. От тях пет са за изградени масивни постройки, предназначени за заведения за обществено хранене, един - за тоалетна върху пясъка, и един - за незаконно изградена техническа инфраструктура - електрически и ВиК-съоръжения. Две незаконни тоалетни има изградени и на плажа на къмпинг “Нестинарка“. Комисията е съставила констативен акт за незаконно изградена бетонова площадка около водната пързалка на плажа на Ахтопол. Това е заварен обект, предвиден по градоустройствения план на града, но след изготвянето на актовете за държавна собственост, се оказва, че попада в концесионните граници на държавната територия. Актове за незаконно изградена техническа инфраструктура са направени за всички плажове, в това число и за “Арапя“, “Нестинарка“, Централния плаж на Царево и Ахтопол. Проверките ще продължат и другата седмица. Кметът Петко Арнаудов съобщи, че от общината не са издавани разрешения за строеж на въпросните обекти. Всички актове са съставени срещу неизвестен извършител и ще бъдат изпратени в София за изготвянето на заповеди за събаряне от ДНСК по чл. 225, ал. 1 от Закона за устройство на територията. Върху незаконните обекти са залепени предупредителни съобщения, които уведомяват собствениците им за съставените актове.
 
Проверките продължат и другата седмица.
 
Събарят 32 обекта на Южното Черноморие
Автор news.bg   
06 March 2008

32 незаконни обекта по Южното Черноморие трябва да бъдат премахнати от собствениците им до месец, съобщиха от ДНСК.

Строежите са изградени в нарушение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това е констатирала проверкана инспектори от ДНСК, започнала в края на февруари тази година.

Инспекцията обхваща територията на северното и южно Черноморие. Тя проследява всички вече построени или в процес на строеж обекти, които се намират върху плажната ивица.
До този момент от ДНСК са съставили общо 57 констативни акта за премахване на незаконни обекти.

Проверката ще продължи до 7 март. След края й ще бъде изготвен доклад с направените констатации и предприетите административни действия от страна на Дирекцията.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 19 - 27 от 168