Начало От медиите
Нови протести в Иракли срещу незаконен строеж
Автор Божидар Божков (segabg.com)   
11 February 2008

Активисти на сдруженията "Граждани за Рила" и "Да спасим Иракли" организираха вчера протест срещу продължаващото незаконно строителство в местността Иракли край Слънчев бряг. Хора от София, Варна, Бургас и Враца се събраха, за да попречат на багерите да копаят. Вчера обаче строителство нямаше. "Вероятно не са дошли нарочно, тъй като предварително бяхме обявили, че ще протестираме", предположи Зорница Миладинова, един от организаторите на акцията.

Снимка: ИМПАКТПРЕС ГРУП

Продължава...
 
Бой на Иракли
Автор Силвия ШАТЪРОВА (factor-bs.com)   
11 February 2008
Собственици на земи и “екскурзианти”, дошли в местността, се спречкаха. Екозащитници искат от ЕК да ни спре парите по еврофондовете заради защитената зона

Еколози освиркаха престъплението, което се извършва в Иракли

Собственици на земи в Иракли и землището на Емона  влязоха  в ръкопашен бой с природозащитници, дошли в местността Иракли. Боят стана точно до скандалното селище Суис Пропъртис, което се строи въпреки забраната на РИОСВ-Бургас. Акцията на природозащитниците бе анонсирана широко в интернет през последните дни  и  в нея се включиха около 30 младежи от София и Варна, дошли с бус, и други с автомобили.  Младежите носеха плакати и свирки.  Точно в 10 часа те ги надуха, за да освирят престъплението, което се извършва с българската природа в Иракли.

Природозащитниците, повечето от които бяха от Сдружението “Граждани за Рила”, заявиха, че  идват на екскурзия до една от защитените зони по Натура , което е право на всеки български гражданин.

В същото време срещу тях с други плакати “Вън от земите ни”  дойдоха  собственици и  влязоха в остър сблъсък с природозащитниците.
Благодарение на намесата на полицията до по-големи стълкновения не се стигна, но близо час двете страни се  опитваха да се убедят едни на други в правотата  на своята кауза.

“Това не са протести, а екскурзия, искаме да се разходим в една от защитените зони. Това, че наоколо не се спазват законите, не е наш проблем, а на правителството и институциите, които избираме. В момента държавата нарушава чл.15 от Конституцията. Притесняваме се, че няма да можем да идваме тук. Ако ни заградят всичките места, където искаме да отидем, какво ще стане.
Апелирам строежът да бъде спрян, защото е противозаконен. Той е проблем на държавата,  а ние като граждани на тази държава  ще търпим санкции, които могат да стигнат до 1 млн. евро на месец. Вече са ни спрени фондове. Ще сезираме Европейската комисия, за да ни спрат и парите по  други фондове”,

заяви Владимир Михайлов от “Граждани за Рила”. Защитниците на Иракли срещнаха остър отпор от около 20 собственици на терени в местността.

“Ние имаме четири хиляди декара частна земя тук. Вие кои сте, какво правите. Имате ли разрешение за протест? Ако беше хубаво в НАТУРА-всички щяха да си вкарат земите в Натура.  Защо царят излезе с неговите стотици декари”, попита Апостол Тодоров, който има земи в местността.

“Ние си отстояваме нашата земя, а не става въпрос, че  ще строим.  Това тук, което е построено, е в ТУП/става въпрос за строежа на Суис Пропъртис/, така че този човек може да си строи. Това си е лично негово право. Частните парцели са неприкосновени. Протестираме срещу това, че ни се взима  правото на глас. Оставят ни без право на избор. Ние нищо не можем да направим с нашата земя. Не можем да влезем. Искаме да си запазим земята и ние да разполагаме с нея”, допълва Снежана Транова, също собственик.

В края на седмицата от РИОСВ-Бургас заявиха, че ще съставят акт на инвеститора

„Суис Пропъртис” за неизпълнение на заповедта на директора на РИОСВ.  Най-вероятно актът ще бъде от 1 000 до 20 000 лева.
Въпреки заповедта за спиране на строителството фирмата продължава да строи в местността Кладери в   землището на село Емона.
Екоинспектори извършиха  проверка на място по повод подаден сигнал, че строителството продължава. В  момента на проверката строителните дейности на обекта не са били преустановени. На община Несебър е дадено предписание за предприемане на ефективни мерки за изпълнение на заповедта и преустановяване на строителството на обекта.

На 30 януари със заповед бе прекратено започналото строителство, защото строежът няма оценка за съвместимост, каквато е необходима при строителство в зона на Натура.

От екоинспекцията са сезирали  и Окръжна прокуратура – Бургас  за започналото незаконно строителство.

Според РИОСВ  фирмата “Суис Пропъртис” ЕООД   има незаконно издадено строителство за строеж. От известно време фирмата започна да  строи  почивна база в местността Кладери  в землището на село Емона. Проверката е показала,  че процедурата  по съгласуване на ПУП е приключила през септември 2005 година. На 20  септември миналата година община Несебър  издава   разрешение за строеж  без задължителната  оценка   за съвместимост, липсва и разрешително  за заустване на отпадни води , издадено от Басейнова дирекция . За това нарушение  на община Несебър ще бъде съставен акт, съобщиха от екоинспекцията в Бургас.  Започнатото строителство се прекратява  до получаване на оценка на съвместимост и до  произнасяне на директора на РИОСВ. Мотивите  на инспекцията са , че територията попада в Натура  -2000 и би следвало  да има съгласуване и подобна оценка.

За строежа подобна няма,  но има  решение да бъде  издадена Оценка за въздействие върху околната среда.

Още през август от РИОСВ са предупредили   както общината, така и инвеститора, че е необходима подобна оценка за съвместимост, защото теренът е място по Натура - 2000 и без такава се нарушава  Законът за биологичното разнообразие.

Фирмата започна да строи в началото на годината, а за това алармираха еколози от сдружението “Да спасим Иракли”.

Владимир Михайлов от “Граждани за Рила”:Ние сме на екскурзия в защитена местност

Целта е екскурзия, не са протести, искаме да се разходим в една от защитените зони.
Днес просто сме  на екскурзия,  никой не може да ни забрани, това е територия на всеки български гражданин.
Надявам се проблемът със строежа тук  да се реши на национално ниво.
Притеснява ни това, че като се построи тук, няма да можем да идваме. Ако ни заградят всичките места, където искаме да отидем-какво ще правим?
Апелирам строежът да бъде спрян, защото е противозаконен. Той е проблем на държавата,  а ние като граждани на тази държава ще търпим санкции, които могат да стигнат до 1 млн. евро на месец. Вече са ни спрени фондове. Ще сезираме Европейската комисия, за да ни спрат и средства от други фондове.

Апостол Тодоров, собственик на земи, към природозащитниците:Държат се с нас като с председатели на ТКСЗ-та

Държат се с нас като с председатели на ТКЗС-та. Казват ни: Земята е ваша, обаче тук ще сеете и орете.
Нищо тук не е ваше, не е ваше.
Вие какви сте? За три кебапчета се продавате, не знаете каква кауза защитавате, момченца. Ние имаме четири хиляди декара частна земя. Вие кои сте, какво правите?  Имате ли разрешение за протест.
Ако беше хубаво в Натура - всички щяха да си вкарат земите в Натура.  Защо царят излезе с неговите стотици декара. Цяло лято сте тук,  сега ще протестирате. Идете си вижте бунгалата, боклуците. Какво правиш със земята ми. Имаш ли собственост? Нямаш, значи нямаш мнение. Пазате страната,  обаче идете горе в парламента. Идете при  царя, защо мълчите за Странджа? През цялата й територия ще мине тръбопровод, защо мълчите?  Защо ви е страх, защото там ще ви счупат главите.


Природозащитник:Не ви искаме земята


Тази земя е била и тук много  преди ти да се родиш,  ще я унищожите и ще накарате поколения след вас да страдат. Ти не си проумял тези неща на 73 години. Ние не ти искаме земята. Не искаме да се строи по цялото Черноморие и в  защитените  обекти.  Ще дойдат тук туристи- ще дойдат яхти и без това морето ни е достатъчно мръсно и имаме достатъчно хотели.


Снежана Трънова, собственик на земи: Оставят ни без право на избор

Ние искаме  да си отстояваме нашата земя, а не става въпрос, че ние ще строим.  Това тук, което е построено, е в ТУП/строежа на Суис Пропъртис/,  така че този човек може да си строи . Това си е лично негово право. Частните парцели са неприкосновени. Протестираме защо ни се взима правото на глас.Оставят ни без право на избор. Ние нищо не можем да направим с нашата земя. Не можем да влезем. Искаме да си запазим земята и ние да разполагаме с нея.


Димитър Трънов: Иракли ще е за елитен туризъм


Около  300  са собственици в сдружението, но  5000 са тези, които са наследниците.  Аз съм един от радетелите  в района да се изградят екологични селища с много нисък интензитет на застрояване, с малка плътност и зелени зони. Иракли  да се превърне в място за елитен туризъм, а не за въпросните господа, които са тук, след като си тръгнат,  районът се превръща в бунище.
 
Продължава незаконното строителство в Иракли
Автор БНТ   
09 February 2008

Незаконното строителството на курортния комплекс в Иракли продължава, въпреки забраната, издадена от Екоинспекцията в Бургас, установи проверка на наш екип. Инвеститорът - "Суис пропърти" твърди, че са спазени всички процедури и няма причина да се спира работата по обекта.

Заповедта е издадена още в края на януари, но въпреки това тук продължава да работи тежкотоварна техника. Вече е положена бетонната основа на бъдещия курортен комплекс. Щом видяха камерата ни работниците на обекта изоставиха машините и се скриха в съседната каравана.

Въпрос на БНТ:
"Знаете ли, че тук има забрана за строителството?"
Работник:
"Нищо не мога да ви кажа, не съм в течение на нещата, просто си работя професията и толкова".

Строителството трябва да спре, защото инвеститорът не е представил оценка за съвместимост с предмета и целите на НАТУРА 2000, заявиха от Екоинспекцията. Тя трябва да докаже, че върху територията на бъдещия комплекс, който граничи със защитената местност Иракли, няма редки видове животни и растения. Заради неспазването на ограничителните заповеди от РИОСВ ще глобят швейцарската компания.

Симеон Симеонов - директор на РИОСВ Бургас:
"На самата фирма ще бъде наложена санкция, в размер на 20 000 лева, т.е. максималната, която може да бъде наложена за такъв вид дейност."

Управителят на фирмата Стоян Захариев заяви, че "Суис пропърти" не е извършила никакво нарушение, защото изискването за оценка за съвместимост с Натура 2000 е влязло в сила месец след като фирмата вече е имала разрешителното за стоеж. Захариев коментира, че инвеститорът ще спази закона и ще представи новите документи възможно най-скоро.

 
В неделя започва протест срещу продължаващото строителство в Иракли
Автор dnevnik.bg   
09 February 2008

Протест срещу строителството в местността Иракли организира инициативен комитет в неделя.  Очаква се на мястото в 10 часа в почивния ден  да се съберат хора от Бургас, Варна и други градове в страната.

Регионалната инспекция по околната среда и водите вчера състави акт на инвеститора "Суис пропъртис" за неизпълнение на заповедта на директора на екоинспекцията за спиране на строителството на почивна база в местността. За нарушението Законът за опазване на околната среда предвижда глоба от 1 000 до 20 000 лева за юридически лица. На община Несебър е дадено предписание за предприемане на ефективни мерки за изпълнение на заповедта и преустановяване на строителството на обекта.

Продължава...
 
Swiss Properties continues construction in Irakli despite ban
Автор propertywisebulgaria.com   
07 February 2008

Although authorities recently suspended construction of a holiday complex in Irakli-Emine because the area was a Natura 2000 protected area, the developers, Swiss Properties, have not ceased construction works.

Trees have been cut down and the Vaya river banks has been destroyed to prepare the terrain for the construction of hotels, Nadezhda Maximova from the "Save Irakli" environmental organisation told Dnevnik Daily.

The area owned by Swiss Properties formed 20 per cent of the future Natura 2000 ecological network zone of Irakli-Emine, environmentalists said.
"The Nessebar municipality had destroyed the area by issuing constructing permits and now the country would have to pay the inevitable fines to the European Union," they said.

Ecologists appealed for an immediate restoration of damages done to biodiversity and severe sanctions for the municipality, the developers and the local policemen in Obzor, who refused to respond to а tip-off about the violations with the explanation that they were having a break.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 168