Начало От медиите
Очаквано инвестиционни проекти свиха "Натура"
Автор Албена Пино (dnevnik.bg)   
25 October 2007

 Отпаднаха "Рила-буфер" и части от Калиакра и Иракли

Съветът по биоразнообразие към екоминистерството отхвърли в четвъртък предложението зоната "Рила-буфер" да влезе в "Натура 2000". Въпреки че БАН подкрепяше границите на "Рила-буфер", предложени от екоорганизациите, членовете на съвета не я подкрепиха.

По предложение на БАН пък съветът намали зоните в района на Калиакра - с около 2.3 хил. хектара, в Иракли - с 2.2 хил. ха, и със 75 ха зоната "Палакария" по поречието на едноименната река между Витоша и Рила. Директорът на Института по ботаника към БАН Димитър Пеев коментира, че в част от орязаните площи има проекти за ветропаркове. Изключените земи от "Иракли - Емине" са вече урбанизирани територии с приети устройствени планове.

Продължава...
 
Буферната зона на Рила – отново извън Натура
Автор news.bg   
25 October 2007
Буферната зона на Рила остава извън границите на НАТУРА 2000.

Това реши Националният съвет по биологично разнообразие, след като всички представители на държавните институции са гласували за изваждането на зоната от екомрежата, а част от учените и неправителствените организации са се въздържали.

С изключването на Рила представителността на видовете, защитавани там, ще намелее с около 0,6 процентаобщо за цялата мрежа, което няма да се отрази съществено на екомрежата, заяви заместник-министър Йордан Дардов.

Подкрепих предложението зоната Рила-буфер да не бъде включена в екомрежата, защото като учен считам, че е достатъчно включването на Национален парк „Рила", коментира проф. Младен Живков, директор на Института по зоология на БАН и член на НСБР.

Беше одобрено предложението на БАН да се намалят териториите на зоните за птиците „Емине" и „Калиакра"и за местообитанията „река Палакария".

На мястото на отпадналите зони  се вкарват 4 нови защитени зони. Това са Таушан тепе, Изворо, Любаш и Круше.

Така общата площ на зоните в НАТУРА 2000 стават 34% от територията на страната ни.

В зона „Калиакра" не се изключват площи от Вия Понтика, намаляват се гранични на зоната територии - земеделски земи, които не се отличават с консервационна значимост, представи мотивите Вълко Бисерков от Централната лаборатория по обща екология на БАН.

Съветът одобри и включването на Централен Балкан-буфер.

Христо Николов, член на съвета като представител на неправителствената организация „Зелени Балкани", определи днешното решение на НСБР като „много добра новина".
Най-сетне българската природа получи своята защита, мрежата е с много добра представителност, заяви той.

Предстои министър Джевдет Чакъров да внесе предложенията от днешното решение на НСБР в Министерският съвет.

Междувременно обаче от Българското дружество за защита на птиците реагираха остро на изваждането на някои от териториите от Натура 2000.

Калиакра и Емине са орязани заради инвестиционни намерения, коментират от дружеството.

От Калиакра са орязани 5286 ха земеделски земи в терени, за които е планирано изграждане на ветроенергийни паркове.
От Емине се изключват 2206 ха крайбрежни територии от Влас до Ахелой, които са с приети устройствени планове, т. е. вече са застроени с курортни комплекси.

Съветът отхвърли скандално Рила-буфер по Директивата за местообитанията, въпреки предложението на БАН, зоната да остане и то в първоначалните си граници. В рамките на зоната има два проекта за ски курорти - Супер Боровец и Езерата-Паничище-връх Кабул, се казва още в изявление на БДЗП.

Те са категорични, че и двете окастрени по Директивата за птиците зони са от изключително значение за мигриращите птици.
Изключването на земеделските земи от зона Калиакра е зелена светлина за строителството на ветрогенератори в участъка между Каварна и резерват Калиакра - място, което мигриращите птици няма как да прескочат или заобиколят по неизменното от векове миграционно трасе.

Земеделските земи в района са предложени за част от зоната и заради нощувката по време на миграция на големи ята от щъркели, наброяващи често над 5000 птици.
Това са площи, където се хранят мигриращите грабливи птици, ключови са и за храненето на редица видове, сред които дебелоклюната чучулига - вид застрашен на ниво ЕС с най-плътна популация у нас в района на Калиакра.

Изключването на площи от зона Емине пък е напълно неоснователно както от екологична, така и от гледна точка развитие и инвестиции.
По публикации на БАН над тези терени също прелитат потоци от хиляди мигриращи щъркели, пеликани и грабливи птици.
Включването им в Натура-зона налага стандартни  ограничения за опазване на мигриращите птици като строителство на летища, небостъргачи, радиокули и ветрогенератори, т. е. съоръжения принципно неприемливи за съществуващите вече там курорти.

БДЗП припомня, че по повод ветрогенераторите на Калиакра вече е отворен файл от Бернската конвенция и отдавна са констатирани щетите, които строителството на ветропаркове нанася там.
Ако се стигне до неприемливи от научна и природозащитна гледна точка граници на защитената зона, проблемът ще бъде отнесен до ЕК, предупреждават еколозите.

 
Рила-буфер отпада от Натура
Автор dnevnik.bg   
25 October 2007

 Орязани са Калиакра и Иракли-Емине

Националният съвет по биоразнообразието прие всички отложени за Натура 2000 места с изключение на Рила-буфер. Това стана въпреки предложението на БАН, който настояваше за първоначалните граници. В рамките на зоната има два проекта за ски курорти - Супер Боровец и Езерата-Паничище-връх Кабул.

Националният съвет прие и отрязването на 2000 хектара от зона Калиакра и 2200 хектара от зона Иралки-Емине. На територията на Калиакра има инвестиционни намерения за изгражане на ветроенергийни паркове.

От Иракли-Емине са намалени териториите с приети устройствени планове.

По предложение на БАН са приети 4 нови малки зони, които са на обща площ под 2000 хектара.

 
Силен строителен сезон започва по Черноморието
Автор dnevnik.bg   
16 October 2007

Веднага след края на туристическия сезон по Черноморието започна строителният. Той беше открит в понеделник и ще продължи до 1 май следващата година. По този повод председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова призова община Несебър да следи по-строго за спазването на сроковете, защото в противен случай летният сезон ще продължи да се скъсява все повече.

В най-големия морски курорт Слънчев бряг до лятото ще бъдат издигнати 23 нови хотела, като 20 от тях са в зона "Запад", а три - в зона "Изток".

Усилено ще се строи и на юг от Бургас. Преди седмица беше направена първата копка на луксозното вилно селище "Дел Кроко" в северната част на Царево на мястото на къмпинг "Корал". То ще се изгражда във формата на крокодил и ще разполага с 900 апартамента. Инвеститорите - "Вида тур инвест", "Буена виста" и "Имоист" - изчисляват вложенията си общо на 90 млн. евро и твърдят, че голяма част от жилищата вече са продадени на зелено на руснаци и англичани. Доскорошният президент на испанския футболен клуб "Валенсия" Франциско Алфонсо Роиг е купил терена от 167 дка на брега на морето за 9 милиона евро. В близост до селището ще има и голф комплекс. Инвеститорите са поискали съдействие от местната община за намиране на подходящ терен за него, както и на още 400 дка за изграждането на голф игрище по-навътре в планината.

В Каменар, Медово и Александрово ще се изграждат бази за селски туризъм. "Има емблематичен проект за създаване на съоръжение от типа подводен риф в южната страна на Поморие - около 3 км зона с плажна ивица - неща, които не са правени в страната", съобщиха от община Поморие. Този проект ще бъде осъществен на четири етапа, като се започне с населените зони. За целта общината търси външен партньор и финансиране по различни програми.

И по Северното Черноморие се залага на апартаментните комплекси, показа допитване на "Дневник" до брокери на имоти. Само на територията от Бяла до Златни пясъци се строят около 48 такива комплекса, съобщи управителят на Националната агенция за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев. Най-голямата част от обектите са съсредоточени в районите на Бяла, около Златни пясъци, на "Ривиера" и на Какабакум, уточни Ганев. На около 300 м от плажа на Кабакум в момента се изгражда комплекс от затворен тип - "Кабакум бийч", с шест блока и 200 апартамента. С около 10-15% повече като обем е строителната дейност по крайбрежието в сравнение със същия период на миналата година, каза управителят на "Форос".

Във Варна има издадени над 200 строителни разрешения от началото на годината, съобщи главният архитект на общината Иван Трендафилов. Броят им за територията на курортните комплекси обаче е не повече от десетина, допълни той. В понеделник изтече наложената от общината забрана за строителство за летния сезон. По думите на Георги Щерев от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци в момента има строителна дейност на един - два обекта.

Като строителен рекордьор в областта в предстоящите месеци се очертава община Бяла. Всяка седмица издаваме по 2-3 разрешения, съобщи главният архитект на града Кристиян Саралиев. Само това лято на територията на общината бяха открити пет вилни селища. Утвърдени са документите и за изграждането на най-крупния строителен обект от 200 000 кв.м в местността Кара дере. За да се справи с негативите от бурната строителна дейност през изминалия туристически сезон, общинският съвет увеличи таксата за издаване на строително разрешение на 5 лв./кв.м, както и санкциите за нарушения от страна на строителните компании.

За голям инвестиционен интерес в района на Шкорпиловци съобщи главният архитект на община Долни чифлик Живко Железов. Преди броени дни на там беше направена първа копка на една от най-внушителните инвестиции в региона. Българско-английското дружество "Шкорпос" ще вложи 200 млн. евро в нов хотелски и жилищен комплекс на мястото на неработещия от 15 години къмпинг "Хоризонт". Общата разгъната застроена площ на комплекса е от 130 хил. кв.м.

(Шкорпиловци курортна зона, добавено от daspasimirakli.org )

Продължава...
 
Съд заради НАТУРА 2000 надвисна над България
Автор Мария Малакова (mediapool.bg)   
14 October 2007

Европейската комисия ще реши в сряда дали да изпрати България на съд заради неизпълнените ангажименти по екологичната мрежа НАТУРА 2000, съобщи в неделя БНР, позовавайки се на свои източници в Брюксел. Нагласите сред еврокомисарите са да дадат ход на съдебните процедури, защото изпратеният през януари списък със защитените зони по двете европейски директиви за опазване на птиците е оценен като “орязан” и “непълен”, а включените в него обекти - като “недостатъчни”.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 45 от 168