Начало От медиите
Екопротестите в София продължават
Автор news.bg   
12 September 2007

Без инциденти премина поредният протест на близо 200 природозащитници.

Протестният поход тръгна от Съдебната палата в столицата, премина по бул. "Витоша", ул. "Алабин" и "Граф Игнатиев" посока пл. "Славейков" и спря на МОСВ.

Младежите се обявиха за пореден път срещу строителството в защитените територии на Иракли и Паничище.

Преди началото на шествието младежите отрекоха протеста им да е незаконен и показаха документ, според който са уведомили Столичната община за днешното шествие.

Движението на градския транспорт бе временно спряно.
Природозащитниците обявиха, че утре отново ще протестират.

 
Дюните остават защитени територии извън плажовете
Автор dnevnik.bg   
12 September 2007

Регионалното министерството дава на концесия застрояването на остров Кирик

Дюните ще бъдат извадени от границите на плажовете с определяне на новите им такива, но ще останат защитени територии, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. Министерството ще обяви процедура за избор на компании, които ще очертаят границите на пясъчната ивица, както това е предвидено в приетия наскоро Закон за Черноморието, влизащ в сила от следващата година.

Предвижда се да бъде приета наредба за информационната система за изключителната държавна собственост. В момента министерството търси пари, с които да заплати на компаниите, които ще направят заснемането на плажовете. Процедурата ще засегне над 210 пясъчни ивици. За последен път границите им са определени преди десет години, когато са издадени и актовете, че плажовете са публична държавна собственост.

Продължава...
 
Шествие в подкрепа на Натура 2000 ще има в сряда вечерта
Автор dnevnik.bg   
12 September 2007
 
Шествие в подкрепа на Натура 2000 ще има в сряда вечерта

Флаш моб в подкрепа на Рила и Иракли. През последните няколко месеца природозащитниците използваха редовно този нов начин на протест, разчитащ на изненадата.

Фотограф: Симион Патеев

С настояване за одобряване и подаване на пълния списък на отложените зони от Натура 2000 към Европейската комисия на 12 септември, сряда, от 18.30 ч. пред Съдебната палата в София ще тръгне шествие до МОСВ на площад Славейков, съобщиха организаторите.

Акцията е по инициатива на граждани с различни от екологията професионални занимания и подкрепена от множество неправителствени организации, участващи в коалицията "За да остане природа в България", като Сдружение за дива природа "Балкани", Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани", гражданска група "Да спасим Иракли", гражданска група "За Натура 2000", "Институт за зелена политика" и др.

Исканията на акцията са насочени към предстоящия на следващия ден Национален съвет по биологично разнообразие (НСБР) към Министъра по околна среда и води.

Шествието ще върви назад и така ще символизира връщането на ценните природни територии към европейската мрежа от защитени зони. При пристигането си пред МОСВ към 19.30 ч. гражданите ще залепят по паважа и пред входа на министерството карти с отложените зони като символ на потъпкването на това природно богатство, на гражданските и европейски ценности. Те настояват, че зоните са "изрязани" без каквато и да е мотивировка в противоречие с европейските директиви и следва "кръпките" да бъдат върнати по местата им.

Поредната спонтанна и чисто гражданска акция в защита на българската природа поддържа още и исканията на кампания Иракли за включване на изключените от забраната декари и незабавна рекултивация на река Вая, която беше умишлено унищожена с цел унищожванане на най-ценното от екологична гледна точка място на Иракли и за наказване на виновниците, пише още в съобщението. "Настояваме за категорична забрана на строителството на 600 метра от бреговата ивица", твърдят още гражданите.

Организаторите напомнят още, че за невключените зони ще бъдат спрени структурните фондове от ЕС, а към глобите за нарушение ще се добавят и разходи по възстановяване на унищожената природа.
Продължава...
 
МОСВ ще обяви официално първата зона от Натура 2000 в района на Добрич и Силистра
Автор bluelink.net   
11 September 2007

 Работна среща във връзка със стартирането на процедурите по обявяване на първата заповед за зона от НАТУРА 2000 „Суха река” организира утре министър Джевдет Чакъров. Зоната включва територии от областите Добрич и Силистра.

За срещата са поканени кметовете на всички общини, части от чиито землища попадат в обхвата на заповедта. Ще участват също и заместник-министърът на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев и експерти от Министерството на земеделието и продоволствието. Те ще представят възможностите за компенсации на земеделските стопани, за чиито земи ще бъдат въведени ограничения за ползване.

Продължава...
 
Джаз звезда ще брани Иракли
Автор standartnews.com   
08 September 2007

Фланелка с надпис "Да спасим Иракли" получи вчера световноизвестният музикант Йън Андерсън. Привърженици на инициативата за спасяване на местността се срещнаха в София с фронтмена на "Джетро Тъл", който идва за втори път у нас. Снощи той откри Есенния салон на изкуствата в Пловдив. Легендарният изпълнител на джаз получи и диск със снимки на местността и устието на река Вая, унищожено от започналите строителни работи. Въпреки натоварената си програма и репетициите музикантът изрази съпричастност към проблемите, свързани с опазването на околната среда.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 54 от 168