Начало От медиите
Асен ГАГАУЗОВ: По-добра инвестиция, която пази природата, от голф игрищата няма
Автор Лили Границка (dnevnik.bg)   
26 August 2007

Какво показва отчетът за двете години, откакто сте министър на регионалното развитие?

- Министерството на регионалното развитие има с какво да се похвали. За този период започнахме т.нар. интегрирани водни проекти в градовете Русе, Бургас, Враца. В Стара Загора, след реализацията на проекта ще бъде премахнат режимът на водата. Започнахме изграждането на трите пречиствателни станции по поречието на река Марица в Димитровград, Хасково и Стара Загора. Тази година приключва строителството и ще бъдат пуснати в експлоатация пречиствателните станции в Мадан и Рудозем. Даваме добър старт на водоснабдителните проекти, които след това ще продължат в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по оперативна програма "Околна среда".

Защо се наложи да бъдат преместени тези проекти, след като вие се справяте добре? Още повече че в началото на годината Европейската комисия предупреди България, че заради МОСВ може да ги изгубим, и спря плащанията.

- Европейската комисия препоръча всички водни проекти да бъдат в една оперативна програма. Беше решено този род проекти да се изпълняват по програма "Околна среда". Така тези, които бяха започнати при нас, останаха, за да ги довършим, а тези, които не бяха, се прехвърлиха към МОСВ. Имаме уверения, че те ще бъдат приключени успешно. Освен това през есента ще приключим ратификацията на заема от Световната банка в размер на 109 млн. евро за общинска инфраструктура. С него ще бъде довършено строителството на четири язовира, ще се изградят и 6 пречиствателни станции за питейни води. В същия период ще бъде договорен и кредитът по програмата "Транзитни пътища V", с който ще се ремонтират 1500 км пътища. Миналата година завършихме над 1600 км пътища, а тази ще бъдат изградени и рехабилитирани още над 2000 км. Това е повече, отколкото за предходните 6 години.

Договорихме всичко по програмата за укрепване на свлачищата по бреговете на Дунав и на Черно море. В момента готвим кредитна линия за поне 100 млн. евро и за останалите свлачища на територията на страната. Започваме една програма за около 90 млн. лв. в над 150 общини, които са пилотни за усвояване на средства от еврофондовете.

Продължава...
 
Емине-Иракли: Екоспомен и бетонно бъдеще
Автор Асен Генов (novinar.bg)   
20 August 2007

Задаващите се избори, наводненията от поредните проливни дъждове, бушуващите горски пожари и убийствата по пътищата на страната омаловажават въпросите и дебатите, свързани с екологията, защитата на природни богатства и девствени кътчета на страната ни. В подобен контекст, при по-повърхностен прочит, темите за защита на природата изглеждат, меко казано, нелепо. Друг фактор, който обезсмисля опитите да се привлече общественото внимание върху темата "Екология", е пряката зависимост между опазването на околната среда и за съжаление интересите на едрия бизнес. В България много неща в сферата на този така наречен едър бизнес остават неясни за широката публика. Апетитите на определени инвеститори да строят в областта Емине-Иракли дават много основания за подозрения, че и там има недоизказани неща. Че вероятно става дума за комисиони и раздаване на пликове за писма с неясно, но почти сигурно съдържание.

Продължава...
 
Жива верига огради парк Странджа
Автор nabludatel.blogspot.com   
19 August 2007

Около 70 природозащитници се хванаха на жива верига, за да обозначат границата на парк Странджа между селищата Царево и Варвара. Протестиращите поискаха да бъде съборен незаконният комплекс "Златна Перла" на фирма "Краш" и спешно да бъде приет плана за управление на парка.

Продължава...
 
Жива верига за парк „Странджа”
Автор dariknews.net   
18 August 2007

Около 70 защитници на парк „Странджа” се хванаха на жива верига, за да обозначат границата на парка между Царево и Варвара. Протестиращите поискаха да бъде съборен незаконният комплекс "Златна Перла" и да бъде спешно приет плана за управление на парка. Под звуците на кавал и гайда природозащитниците се хванаха на хоро. Сред тях имаше и чужденци, гости от Франция, летуващи на нашето Черноморие.

Общината е била официално предупредена и полицията охраняваше протеста.

Продължава...
 
Жива верига ще очертае границите на природен парк "Странджа"
Автор dnevnik.bg   
17 August 2007

Живата верига ще върви по границите на парка според териториално устройствения план на община Царево. Природозащитниците ще тръгнат от морето, а след 30м ще пресекат пътя Царево – с.Варвара и ще продължат по края на горските масиви.

Организаторите смятат, че въпреки че статута на парка остава, проблемите му далеч не са решени. Те настояват да бъде съборен незаконният строеж на вилното селище "Златна перла", построено от фирма Краш 2000, която заедно с общината обжалва пред ВАС заповедта за обявяване на Природния парк.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 55 - 63 от 168