Начало От медиите
Незаконното строителство в Иракли продължава
Автор Десислава Лещарска (mediapool.bg)   
20 January 2009

Българо-швейцарското дружество "Суис пропъртис" продължава да строи незаконно ваканционния си комплекс "Ривърсайд вилидж" в НАТУРА 2000-зоната Иракли, съобщиха природозащитници във вторник.

Разпространени бяха снимки с дата 18 януари от терена на "Суис пропъртис", на които ясно личи, че там кипи усилена работа. Проверка на Mediapool показва, че на 15 януари РИОСВ-Бургас са издали заповед строителството на комплекса да спре.

Обяснението на инспектората за неспазването на забраната е, че те няма как да извършат проверка в неделя (18.01) или пък че дружеството още не е получило решението на РИОСВ.

Малко преди тези събития обаче регионалната служба по околната среда и водите е дала зелена светлина за строежа на "Ривърсайд вилидж". Това е станало след като инвеститорите са внесли в службата доклади по Оценката за съвместимост с НАТУРА 2000 за част от проекта, а от РИОСВ са им дали положително становище.

Допреди това еколозите водеха в битката срещу "Суис пропъртис", защото селището в Иракли нямаше Оценка за съвместимост и от РИОСВ се принудиха да спрат изграждането, въпреки че Министерството на околната среда и водите миналата година услужливо извади терена от територията на Иракли-Емине, за която важи забрана за строителни действия до август 2009 г.

Представители на "За да остане природа" обясниха, че докладите се изготвят за една малка част от проекта, който включва изграждането на 16 еднофамилни къщи и четириетажна сграда с апартаменти. С други думи, инвеститорът "разбива" проекта на "етапи" и оценките за съвместимост се правят "на парче". Така излиза, че строителството на всеки отделен етап не вреди на природата.

Екологичните организации подават жалба срещу решението на РИОСВ-Бургас да разреши на "Суис пропъртис" да продължи работата си в Административният съд, откъдето са образували дело. Това е и причината миналата седмица инспекторатът да забрани за втори път строителството на "Ривърсайд вилидж".

Сега съдбата на проекта, който стигна и до Брюксел, но без особен резултат, е в ръцете на бургаския административен съд.

Във вторник стана ясно още, че Комитетът по петициите към Европейския парламент е решил да настоява за твърда реакция от страна на Европейската комисия във връзка с неспазването на законите в областта на екологията в България.

До момента, въпреки многобройните проблеми, българското правителство бе само порицавано за неспазане на европейското законодателство в редица сфери, но според депутатите от Комитета по петициите вече е време за по-твърди мерки спрямо България.

ЕП ще настоява за най-строги и спешни мерки – финансови санкции или дело в Страсбург, да бъдат взети от страна на Комисията по отношение на неспазване на екологичното законодателство в България.

Комитетът по петициите е разгледал във вторник информацията относно неопазването и непълнотата на НАТУРА 2000 мрежата в България, като счита, че проблемите в това отношение са изключително сериозни и тяхното разрешаване не бива да търпи повече отлагане.

 
Преброяване на "Оазис"-ите
Автор Спас Спасов (dnevnik.bg)   
20 January 2009

По стария път между Лозенец и Царево колата затъва до праговете в рядка кал. Трудно е дори за бетоновозите, които едва се разминават в хлъзгавите коловози. Вляво е непрогледно - високите бетонни конструкции отдавна са скрили морето. На това място някога се намираше къмпинг "Оазис". Сега всичко наоколо е "Оазис" - хотелите, апартаментните комплекси и ваканционните селища...

По тъмно

Зад една от бариерите брадясал пазач едва успява да излезе от бараката си. Припряно вдига ръце и залитайки в калта, вика: "Къде, бе?" Посочвам неопределено напред с надеждата, че това ще е достатъчно, за да мина между капките. Контролата обаче се оказва непробиваема. Човекът с плетената шапка се втренчва в номера ми, после с две ръце прави недвусмислен знак, че трябва да дам заден. Опитвам се да кажа, че имам работа вътре, но пазачът явно добре различава "свои" от "чужди". След последния категоричен жест с ръка давам заден. Така приключва първият ми опит да стигна до плажа, където миналата седмица бяха унищожени дюни с рядка растителност, за да бъде отклонено течението на малката река Потурнашка. Сега тя минава през държавен вместо през частния терен на инвеститорите.

Час по-късно от противоположната страна на малкия залив се вижда, че силуетите на огромните недовършени сгради в бившия къмпинг "Оазис" никнат направо от пясъка. От морето ги делят само дюните, през които багерите са прекарали новото корито на р. Потурнашка в южната част на плажа. Според местните хора прокопаването, което започнало на 4 януари, не е спирало дори нощем и нарушаването на Наказателния кодекс и на Закона за опазване на околната среда е било осветявано със силни прожектори. Растителността по дюните е защитена и от Закона за биологичното разнообразие.

Продължава...
 
Еколози пак сезираха ЕК за Иракли
Автор dir.bg   
16 August 2008
Коалицията от 30 екоорганизации "За да остане природа в България“ отново сезира Европейската комисия за застрояването на защитената местност "Иракли", съобщиха от организацията.
Еколозите са изпратили допълнителна информация за застрояването на местността, която е включена в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, предаде profit.bg.
 
В писмото си до ЕК се посочват петте комплекса на „Суис пропъртис”, ваканционно селище и комплекса от 50 индивидуални къщи „Свети Влад”.

"Стартиралият комплекс Riverside village на фирмата Суис пропъртис също е започнал без проведена процедура по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и без оценка за съвместимост с целите на НАТУРА 2000 зони. Съгласно законодателството ни подобно строителство, извършено в нарушение на екологичните изисквания, е незаконно и задължително подлежи на премахване, а не на допълнителни процедури, които евентуално да узаконят нарушението", припомнят от "За да остане природа в България“.

Част от строежите на Иракли са започнали на документи преди датата на присъединяване на България към Европейския съюз.

Природозащитниците пишат също, че след приемането на България в ЕС е извършено не прочистване, както обяснява българското правителство, а истинско разораване на река Вая в района на Иракли, без никакъв проект за това.
 
Забрана на палатките в Иракли
Автор Burgas24.bg   
15 August 2008

Палатките и караваните в Несебърска община отново са извън закона, след определение на Върховния административен съд от 13 август. С него състав на ВАС отменя определението на Бургаския административен съд, което спря изпълнението на текста на Наредба №1 за обществения ред, приета от Общинския съвет на Несебър. В наредбата се определя редът и условията за къмпингуване. Двете определения са част от развитието на съдебния спор между сдружението "Да спасим Иракли" и Общинския съвет в Несебър.

 
Протестират собственици на земи в Иракли
Автор Румяна Емануилиду (dnevnik.bg)   
05 August 2008

Над 50 собственици на земи в местността Иракли-Емона протестираха пред сградата на Районната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в Бургас.

Те настояват директорът на екоинспекцията доц. Симеон Симеонов да подаде оставка, заради дадени от неговия екип до ресорното министерство становищата и мнения за наличието на защитени видове животни. Това доведе до налагането на трета поред ограничителна заповед за ползването на земите.

Новата заповед на министъра на околната среда Джевдет Чакъров е с дата 30 юли 2008 г. и налага ограничение в ползването на земите за срок от още една година.

"Не може да се дава така мнение за наличие на защитени видове и хабитати. След като ние собствениците на земи казваме, че няма такива животни, значи няма", смята Донка Китанова, която е председател "Сдружение на собствениците на земи в Иракли-Емона".

Доц. Симеонов коментира, че е готов да си подаде оставката, ако се докаже, че има основание за нея.

Двете страни си размениха остри реплики. Собствениците бяха категорични, че следващата седмица ще блокират пътя Бургас - Варна, а ако и това не помогне са готови за крайни действия - да предизвикат пожари и да запалят собствените си земи.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 18 от 168