Начало От медиите
Наказателно писмо пришпори отлагани с месеци еконорми
Автор Албена Пино (dnevnik.bg)   
18 July 2007

 Европейската комисия изпрати първо предупредително писмо до България за два пропуска в законодателството, свързано с екомрежата "Натура 2000". Според прессъобщението на ЕК страната не е отразила напълно двете директиви - за местообитанията и дивата флора и фауна и за опазването на птиците.

От комисията припомниха, че според договора за присъединяване към ЕС България е трябвало да въведе принципите на екодирективите до 1 януари 2007 г. Българското законодателство обаче и досега не отразява определенията за зоните, местообитанията и видовете. Не са регулирани и процедурите за адекватна оценка на въздействието на инвестиционни проекти и евентуални мерки за компенсиране на щетите, както предвижда директивата за местообитанията. По директивата за птиците страната е пропуснала да приеме изискването за изготвяне на бази данни и анализи, свързани с опазването им, пише в писмото от Брюксел.

Продължава...
 
Северният плаж на Иракли остава безстопанствен
Автор segabg.com   
11 July 2007

Концесията на северната част от плажа в местността Иракли е прекратена. Заповедта на Министерския съвет е получена вчера в бургаската областна управа, предаде news.bg. Тя предвижда да не се продължава договорът за ивицата край Несебър с правоприемника на концесионера "Голф хотели", свързан с бизнесмена Николай Банев. От 2001 г. концесионер е било сливенското дружество "Динамо хотели". "Голф хотели" е пропуснало в законов срок да подаде молба за правоприемник на концесионния договор. Фирми, свързани с Банев и бизнес империята му, в основата на която е "Финансово-индустриален концерн АКБ-форес", стопанисват още няколко плажа по южното крайбрежие.

Продължава...
 
Как плажовете и скалите се превърнаха в пасища, а после в бетон
Автор dnevnik.bg   
05 July 2007

Защитена местност Камчийски пясъци включва най-големия черноморски пясъчен плаж в България. Тя опазва уникално съчетание от дюни и лонгозни гори. Значението й е признато както с националния й статут, така и с включването й в списъците на редица международни документи, включително Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони.

Продължава...
 
Три плажа на юг от Бургас бяха дадени на концесия без търг
Автор Лили Границка (dnevnik.bg)   
28 June 2007

Правителството даде на концесия три плажа на юг от Бургас без търг или конкурс за 11 години, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Акционерното дружество "Хелио турс" взима къмпинг "Златна рибка" край Созопол. "Лазурен бряг" ще стопанисва плaж "Нестинарка" в Царево, a "ИТС 2005" е определен за концесионер на ивицата "Стамополу-Перла" в Приморско. Дружествата, определени за концесионери без търг или конкурс, са използвали прилежащите морски плажове към момента на откриване на процедурата за приватизация. Те използват тези плажове и сега. Концесионните договори ще бъдат сключени със задна дата - от момента, в който е осъществена приватизационната продажба на акции на дружествата, е посочено в съобщението. Програмата на концесионерите предвижда обособяване на зони за санитарно-хигиенни съоръжения и питейна вода. Ще бъдат поставени търговски обекти, както и зони за спорт и развлечения. Около 10% от територията на плажа ще бъде свободна зона.

Продължава...
 
Иракли отново е арена на конфликти
Автор Румяна Емануилиду (dnevnik.bg)   
21 June 2007

Нови скандали разтресоха Несебър, след като общинският съвет в града гласува Подробния устройствен план (ПУП) на Иракли, а министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров удължи срока на забраната за строителство там. В края на миналата седмица собствениците на земи в местността Иракли-Емона отново блокираха за час пътя към плажа. Tе протестираха този път срещу решението на министър Джевдет Чакъров да удължи срока на забраната. "Долу ръцете от курорта" и "Искаме да строим" пишеше на плакатите на протестиращите.

Плакатите на протестиращите гласят „Долу ръцете от курорта Иракли-Емона, но не е ясно срещу кого са насочени. Снимка: Морски Дневник

В същото време по дърветата на мястото на протеста стояха други надписи "продава се". До плажа дори има и офис на агенция за недвижими имоти.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Следваща > Последна >>

Резултати 100 - 108 от 168