Начало Акции Велопоход срещу бетона
Велопоход срещу бетона Печат Е-мейл
05 September 2006

 Включете се и вие, за да можем заедно да спрем безумията по нашият морски бряг!

Конкретната цел на протеста ще бъде да се спре всякакъв вид строителство и урбанизация в избраните за бъдещи защитени зони по европейската мрежа NATURA 2000 територии. Същевременно ще популяризираме чрез похода самите територии като бъдещи защитени по NATURA 2000 места, защото за съжаление малко хора го знаят, и ще съберем фото и филмов материал за зоните. В населените места, където ще спираме, ще демонстрираме и ще събираме подписи за спасяването на черноморската природа, и не на последно място ще покажем, че в България има много хора, които не са съгласни с унищожаването на природата и са готови активно да й помагат.

Походът ще се проведе паралелно от две групи:
Северната група ще тръгне от Шабла и ще кара на юг до плажа на местност Иракли

Южната група ще тръгне от Ахтопол и ще кара на север до плажа на Иракли, където двете групи ще се срещнат и ще вземат участие на фестивала на Иракли за спасяването на последните диви черноморски зони.

ПОДРОБЕН ПЛАН И МАРШРУТЗА ВЕЛОСИПЕДНИЯТ ПОХОД

ВЕЛОСИПЕДНИЯТ ПОХОД - НА ПРАКТИКА
05 -  09 септември 2006

Сборен пункт за северната група: 05 септември, гр. Шабла, 17:00ч.
Сборен пункт за южната група:  05 септември, Ахтопол, 17:00ч.

Двете групи, тръгващи от север и от юг имат обща цел  -  средата на нашето крайбрежие –  Иракли.

Маршрутът на вело-похода ще премине през последните диви места, които, заради своята уникална природа и биоразнообразие, са определени за бъдещи защитени територии от европейската мрежа  НАТУРА 2000. За момента те все още са просто прекрасни места,  които всеки  момент могат да станат част от крайбрежен мегаполис, подобен на „Слънчев бряг“.

Северната група  тръгва от Шабла и ще кара на юг до Иракли като премине през по-голямата част от дивите територии с девствена природа, определени за бъдещи защитени зони по НАТУРА 2000
Камен Бряг, Болата дере, Калиакра, Балчишката тузла, делтата на Батова река, устието на Камчия, плажът на Шкорпиловци, Карадере.

Южната група  тръгва от Ахтопол и ще кара на север до Иракли, за да мине през териториите със запазена природа, определени за НАТУРА 2000 зони (Странджа - Варвара, устието на р.Ропотамо).

И двете групи по пътя се ще спират в по-големите населени места, където ще направят демонстрации какво означава екологичен туризъм,  ще се събират подписи в защита на дивата природа по крайбрежието и ще се опитат да провокират дебат по темата.

На 09 септеври (събота) двете групи ще се съберат на Иракли, където ще ги очаква мини-фестивал с различни акции в подкрепа на каузата, включващ:
Пускане на салове и писма за спасяването на Черноморието, морска поезия, ленд-арт, пясъчни скулптури, боди -арт и акустична музика.

А преди това  - от  8.09 ще започнем да почистваме заедно плажа на Иракли, за който нямаме намерение да спираме да бдим и през есента!

Внимание! Тъй като Да спасим Иракли е изцяло доброволческа инициатива и не разполага с доходи или споснсори, разходите по време на похода са за сметка на участниците.

По време на почти 5-дневния поход в инициативата се включиха десетки колоездачи от различни части на страната и градове по Черноморието.

Мисията на велосипедистите беше да разяснят ползата за местното население от алтернативния туризъм и икономическите и социални негативи на масовия.
Според велосипедистите местните хора са реагирали положително на инициативата, вследствие на което са били събрани над 800 подписа в подкрепа на защитата на Натура 2000 зоните от застрояване.

Във велопохода взеха участие различни организации и велоклубове с (досега) повече от 30 участника, които се включват на различни отсечки и в различни акции.