Начало Акции Mасово подаване на заявление за достъп до обществена информация
Mасово подаване на заявление за достъп до обществена информация Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
01 August 2007

 На 4 август  изтича срока на мораториума на министър Чакъров за спиране на застрояването в местността Емине – Иракли.

На 01.08 (сряда) заставаме заедно сплотени пред сградата на Министерството на околната среда и водите на  бул. Княгиня Мария Луиза, между Халите и Лъвов мост!

София
Час – от 14:00 до 15:00 ч.

Акция - масово подаване на заявление за достъп до обществена информация във връзка с удължаване на заповедта за забрана на строителството в Иракли и за издаване такива за останалите незастроени места по Черноморието!

Искания

1. Парламента да приеме до месец и половина законопроект препотвърждаващ всички защитени територии и анулиращ всички разпоредителни сделки с държавна или общинска собственост на тяхната територия. До седмица парламентарните групи от управляващата коалиция да обявят публично своят ангажимент в тази посока.

2. РДНСК в Бургас да предприеме действия за разрушаване незаконният строеж на Краш до село Варвара.

3. Незабавно издаване на заповед от Министъра по околна среда и води по чл. 19 на Закона за биологичното разнообразие за забраняване на строителството в предложените НАТУРА 2000 зони по морският бряг за 2 годишен период – включително за Емине – Иракли, Ропотамо – Алепу, Странджа, комплекс Калиакра, Камчия, Шкорпиловци.

Изтегли заявление за достъп до обществена информация

Изтегли писмото до МОСВ за Иракли

Телефоните на министерството на околната среда и водите Зелен телефон – (02) 988 82 05
Пресаташе на Дж. Чакъров – (02) 940 62 31
Секретар на Дж. Чакъров – (02) 940 62 22
Началник кабинет на Дж. Чакъров – (02) 940 62 81, (02) 940 63 04
Секретар зам. министър Дардов – (02) 940 62 57
Секретар зам. минисктър Чавдар Георгиев – (02) 940 62 20

Заповедта беше издадена под силния натиск на обществения интерес, разбуден от  гражданската кампанията “Да спасим Иракрли!” с цел да се направи нужното за обявяване на защитената местност и на спецификите на Иракли-Емине като потенциално НАТУРА2000 място.  

През цялата година на замразено строителство обаче министерството на екологията бездейства. Към настоящия момент няма нито преобявена защитена местност, нито НАТУРА2000 място. 

Време е, ние гражданите  да поискаме от министър Чакъров обяснение за досегашните и бъдещите му действия за спасяването на Иракли от бетонно унищожение в стил Слънчев бряг.  

Ако до 4 август не поискаме незабавно продължаване на заповедта за мораториум, забраняващ строителство на Иракли, багерите ще премажат не само едно последните незастроени дивни места по Черноморието ни, но и обществения интерес в страната, и всякакви европейски принципи на правова държава и на граждански и конституционни права, и постигнатото от зараждащото се гражданско общество, на което кампанията Да спасим Иракли вече стана символ. Това ще стане и повод и сигнал за развихряне на строителното безумие по последните островчета по Черноморието ни, включително и в Странджа.  

Да се призовем взаимно на безсрочни протестни действия от 1 август, сряда, додето властта в България не се съобрази с приложните  по-долу искания – министерството да направи всичко необходимо за да спре и предотврати застрояването в НАТУРА2000 местата!

Заведете всеки от свое име приложения тест с нашите искания към министър Чакъров в деловодството на Министерството на околната среда и водите. Не забравяйте да си вземете входящ номер!