Начало Новини Министър Джевдет Чакъров не посмя да излезе пред събралите се граждани
Министър Джевдет Чакъров не посмя да излезе пред събралите се граждани Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
03 August 2007

 Около 100 души се събраха на акцията на площад Славейков до Министерството на околната среда и водите. Те вече бяха разбрали, че заповедта, която министрите издадоха за забрана на строителството на Иракли всъщност забранява да се строи навсякъде... ОСВЕН ТАМ, КЪДЕТО ИМА ПЛАНОВЕ ДА СЕ СТРОИ!

Заповедта, която е издадена не важи за частите от Иракли, които по териториално устройствен план (ТУП) от 1997 са предвидени за застрояване. Териториано устройственият план е документ, който се изготвя за всяка община. Чрез него се определя разпределението на различните типове земи в дадената община (земеделски земи, горски фонд, защитени територии, зони, в които може да се строи). В ТУП на община Несебър от 1997 г. 1000 декара до морето в местност "Иракли" са предвидени за застрояване. Това обаче е направено без екологична оценка и съответно без да се отчете въздействието на евентуално строителство върху защитената местност. Ето защо този ТУП може да бъде разглеждан като несъстоятелен.

Именно в тази част от Иракли Swiss properties, АКБ Форес и други малки и големи инвеститори планират да строят още един курорт на курортите. Това включва най-малкото 5 вилни комплексa (част от виличките според визуализацията от официалния сайт на Swiss properties са 4-5 етажни... ), а всеки комплекс съдържа по 12-ина къщички.
Странно как и защо, но забраната за строителство, която министрите издадоха важи за цялата останала територия, но не и за тази, която е заплашена от застрояване. Очаквайте скоро да публикуваме ТУП на Несебър, за да се ориентирате за "нищожната" част, която не е е защитена.

Веднъж предлагахме на министрите да си измият очите, за да прогледнат. Те обаче май се опитват да си измият ръдете. И не смеят да ни погледнат в очите.

Хората стояха пред Министерството и очакваха среща. Важна среща, по извънреден въпрос. Публична среща обаче беше отказана. Съгласиха се на представителна - утре, 3 август, от 11 часа в Министерството. На срещата ще могат да влязат 10 човека. Останалите, ако искате, можем да почакаме отвън. За да ни видят.

Трудно се заражда гражданско общество, ей!!! Ама още по-трудно е да излезеш пред него. Явно.