Начало
Иракли остава под заплаха от строежи Печат Е-мейл
Автор bTV   
03 August 2007

Инвеститорите  обещаха в понеделник да разяснят дали, кога и как ще започнат да изпълняват проекта си.

Няма гаранция за опазването на Иракли въпреки заповедта на министъра на околната среда и водите, с която беше удължена с една година забраната за строителство, смятат представители на природозащитни и граждански организации, които се срещнаха с Джевдет Чакъров.

Те поискаха министърът да санкционира общините, които не следят за опазването на природата и се договориха с него да следят отблизо процесите около Иракли и останалите спорни територии (DaSpasimIrakli.org).

Петима представители на различни природозащитни организации разговаряха повече от час с министъра на екологията и неговите заместници. Целта беше Джевдет Чакъров да им обясни значението на вчерашната си заповед, а те отново да посочат колко важна природна зона е Иракли.

Оказа се, че за момента има конкретни инвестиционни намерения за 75 хектара в непосредствена близост до Иракли, където се планира изграждането на курортно селище. В тази територия попадат 50% от дюнните комплекси в защитената зона, 100% от лонгозните гори и 100% от някои други видове.

До момента 17-те кандидат-строители не са получили нито едно разрешително за строеж. Но две от кандидатствалите компании имат ОВОЗ, тоест за тях минисерството се е произнесло, че строителството няма да навреди на екологията.

Тези проекти са в зоната, която е част от устройствения план на община Несебър и там реално от утре строителството не е забранено, защото районът е извън защитената зона.

"Строителство в потенциално защитената зона няма да се допусне. Намеренията, които са представени, там, където има инвестиционни намерения, действително са хаотични и те трябва да бъдат прецизирани и за тях ще се извърши оценка за съвместимост. Тази оценка, след като се извърши, ще се прецизира дали да се даде ход на строителството, дали да не се даде", обясни Чакъров.

Природозащитниците съобщиха още, че въпреки забраната на екоминистерството за Иракли съвсем наскоро е унищожена цялата крайречна растителност от моста на пътя за река Емона до самото устие на река Вая и поискаха от Джевдет Чакъров да накаже виновните общинари. След срещата остана и още едно притеснение:

"Териториалният устройствен план, въз основа на който е направено изключването на хилядата декара, изтича съвсем скоро и ние се опасяваме, че има един общ устройствен план, който община Несебър всъщност прие съвсем наскоро, който предвижда включването на Иракли като квартал на Несебър, което ни притеснява."

За момента курортно селище Иракли съществува само във виртуалното пространство. Състои се от предимно двуетажни къщи. Инвеститорите в проекта отказаха за момента коментар, но обещаха в понеделник да разяснят дали, кога и как ще започнат да изпълняват проекта си.