Начало
Големците се зарекоха да строят в Иракли Печат Е-мейл
Автор dir.bg   
06 August 2007
Евгения Банева: Какви редки и защитени видове в Иракли?

Снимки: БГНЕС

Представители на големи строителни инвеститорски компании обявиха, че ще строят в Иракли. Комплексите, които са в района на защитената местност, ще бъдат довършени, защото попадат в зоната, за която министър Чакъров свали мораториума за строителство.

Инвеститорите са регистрирали акционерно дружество “Иракли“, за да започнат подготовката за изграждането на инфраструктурата в региона, предаде БГНЕС.

Проектите са напълно съобразени с изискванията на община Несебър за ниско строителство и плътност на застрояване 20%, категорични за предприемачите. Стоян Захариев, представител на “Суис пропъртис“ заяви, че има готовност строителството да започне през есента. Според Евгения Банева от “АКБ Форес“ забраната за строителство е била излишна, защото според изготвения доклад по Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) 70% от посочените редки и защитени видове растителност и животни не съществуват. На специалната пресконференция, която инвеститорите дадоха, присъстваха и представители на частните собственици, които имат около 3 хиляди декара земи. Те са категорични, че ще продължат с протестите си и ще съдят държавата за пропуснати ползи.

Междувременно от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас заявиха, че още в петък са уведомили община Несебър да не издава разрешения за строителство в местността Иракли преди извършването на оценка за съвместимост с предмета и целите на “Натура 2000”. Издаването на такива разрешения ще бъде считано за нарушение на Закона за биологичното разнообразие.