Флаш моб: За Рила ! Печат Е-мейл
Автор http://saverila.ludost.net/   
29 August 2007

 София
Сряда (29.08.2007)
от 19:30 часа


Пресичаме пешеходната пътека на ъгъла на Раковска между Неофит Рилски и Хан Крум (завоя преди "Силиконовата долина")

Повече подробности на www.saverila.ludost.net

Пазете се от провокатори, носете разум, плакати и викнете приятели!

Носете си кашонени сгради и строителни материали - ще застроим пешеходната пътека.
Така можем да станем свидетели на 1-вото събаряне на незаконен строеж по тези географски ширини!


Багери и тежки машини събарят дървета и копаят за строеж на път и лифт, незаконно без оценка на въздействието върху околната среда! Инвеститори с джипове вече твърдят, че местността е "частна собственост". Пътят и лифтът могат да бъдат само началото на проекта за ски курорт "Паничище- Езерата - Кабул". Офшорната фирма Рила Спорт АД се готви да застрои 21 писти и съоръжения на 1800 дка от територията на Национален парк Рила.

Ще останем ли безучастни, ще позволим ли да се повтори случилото се в Национален парк "Пирин" и Банско:  www.bluelink.net/savepirin

Вече месец Министъра Чакъров мълчи за унищожаването на устието на река Вая в Иракли.

В нарушение на неговата заповед за забрана багери изкорениха всички дървета на малката лонгозна гора растяща там и превърнаха реката в кален канал !

Коментирай тази статия във форума на сайта  

Искания:
   1. Министерство на околната среда и водите да спре изграждането на пътя във всичките му отсечки, докато проекта не мине на цялостна Оценка на въздействията върху околната среда. Да не се допуска изграждането на пътя на отделни отсечки – без да е гарантирано не засягането на Парк Рила от всичките етапи на проекта. Всичко друго ще е нарушение на Закона за околната среда и Директивата за ОВОС на ЕС.

   2. При екологичната оценка на пътя да се оценят съвместните въздействия с планираният ски лифт върху Националният Парк от гледна точка интензивността на туристическият поток и да се оценят въздействията върху НАТУРА 2000.

   3. Министерството да провери дали е засегната територия на парк Рила при досега извършените строителни работи.

   4. Да бъдат предадени на прокуратурата данните за извършените незаконни действия – строеж на път без ОВОС и най-малкото създаване на предпоставки за нарушаване режима на Национален Парк Рила, от община Сапарева баня. Освен вина от съответните длъжностни лица да се потърси и административна отговорност от общината като юридическо лице.