Начало Новини РИОСВ- Бургас: Няма нарушение на река Вая
РИОСВ- Бургас: Няма нарушение на река Вая Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
05 October 2007
Изсичането на цялата защитена околоречна  лонгозна растителност около река Вая е "...направено по разпореждане и заповед на Министерството на авариите и бедствието г-жа Емел Етем във връзка с прекратяване недопускане на заливане на земеделски и други почви..." Симеон Симеонов-директор на РИОСВ Бургас

 

Ако все още си питате какво е това. Това е снимка на река Вая, Иракли с красивата си околоречна  лонгозна растителност.

На срещата за проблемите на българското Черноморие, която се състоя между граждански природозащитни инициативи и организации и представители на МОСВ на 01 октомври 2007 г. гражданската група от Да спасим Иракли повдигна въпроса за отговорността за грозното унищожаване на устието на река Вая чрез "изправяне на коритото й", и изсичането на цялата защитена околоречна  лонгозна растителност в областта Иракли. Точните думи на директора на РИОСВ Бургас са неподражаеми и просто трябва да бъдат предадат дословно: “Начи за Вая за моста, нали, това, което получих сигнали и от вас, получих и от другаде сигнали, сме извършили четири проверки в продължение на два месеца и половина. Там беше извършено възстановяване на моста, който беше завлечен и беше прекъсната до известна степен връзката със село Емона, при което положение, няма извършено нарушение, нали, при възстановяване на моста. Повдигнато беше от вас, че има изсичане на лонгозна растителност по течението на река Вая до нейното устие. При проверките, които са извършени, включително и във кадастъра, всяка река, нали, е нанесена с граници в кадастралната карта. Минали сме два пъти с джи-пи-ес -дърветата, които са отсечени попадат, нали, в кадастралната карта на обхвата на река Вая и не са отсечени извън нея. Значи това е прието то е направено по разпореждане и заповед на министерствата на авариите и бедствието г-жа Емел Етем във връзка с прекратяване недопускане на заливане на земеделски и други почви не само в регион Бургас, но и в цялата страна, както и със заповед на областния управител и то попада във трансферата на член трети, точка четвърта от закона по биологичното разнообразие, където такива дейности могат да се извършват, нали, когато са по аварийни, бедствени и други ситуации. Така че тези въпроси сме отговорили на всички неправителствени организации, нали. Много добре знаете че от проливните дъждове четири автомобила бяха в морето. Няма нарушение.” 

За река Вая - част от срещата на граждански природозащитни инициативи и организации и представители на МОСВ на 01 октомври 2007 г. (аудио запис)

Тази поредна наглост в защита на беззаконията в държавата предизвика истински взрив от възмутени реакции сред участниците в коалицията За да остане природа в България и сред гражданите от Да спасим Иракли.

Андрей Ковачев повиши тон, докато Стоянов  се опитваше да прекъсне изказването му. Ковачев настоя, че отказът на МОСВ да посочи отговорниците за унищожаването на ценна Натура2000 зона на емблематично за българското гражданско природозащитно движение място би означавало, че МОСВ няма никакво реално желание да работи с гражданите и с НПО за опазване на природата на България и следователно незабавно трябва да се поискат оставки на неговите представители, които с бездействието си са се превърнали в съучастници на очевидни престъпления не само срещу българското, но и срещу европейското законодателство. Андрей Ковачев допълни, че ще чака само още две седмици, след което ще пусне жалби за унижаването на река Вая и за отказът на МОСВ да реагира по случая в българските  и в европейските институции и няма да остане един евродепутат, който да не знае за този случай. На обвинението на заместник министъра Дардов, че вече излиза извън конструктивния тон на срещата, Ковачев отговори, че между любезен тон и конструктивен тон има съществена разлика. Същевременно директора на директора на РИОС Бургас г-н Стоянов изрично възвиси глас с реплика от типа на "не съм аз виновен, а директорът на басейнова дирекция и областният управител".

Адвокат Свилен Овчаров от Хелзинкския комитет обобщи случая като престъпен резултат, постигнат с формално легални средства и за да бъде по-конкретен описа нагледно случая – инвеститорът г-н Банев, заинтересован от унищожаването на всякакви защитени видове на територията на неговия проект за хотелски комплекси, има нужда и от разширяване на устието на река Вая с цел да речем да я превърне в яхтено пристанище. Но вместо да влага лични средства и да носи отговорност, той предпочита тези му намерения да бъдат извършени от държавата с държавни средства и възлага на Емел Етем тази светла поръчка, като Министерството на кризите и авариите предприема превантивни действия срещу наводнения като унищожава устието на Вая и цялата растителност по него, за да не би да се наводни морето. Г-н Дардов се опита да оневини министерството на кризите, че уж не е знаело за какво дава пари, но беше контриран от гражданите с факта, че вицепремиерът Емел Етем лично е пристигнала на Иракли, за да разпореди унищожаването на Вая, и то заедно с телевизионен екип на БиТиВи.

Търпението на Янина Танева от Да спасим Иракли също преля и тя се обърна към господата от МОСВ с реплика: “Защо продължавате да говорите общи приказки, когато ние сме дошли да решаваме конкретни проблеми. Извинявайте, че емоционално реагирам вече, но не мога да слушам повече как вие говорите за проверки, когато за 24 часа е започнат – завършен. И няма нито един разрушен незаконен строеж. На вас това нещо ви е забавно.”

Този път заместник министър Дардов се опита да излезе от положението си със старата си краставичка: "Защото нас обвинявате. Виновна е местната власт. Защо не търсите отговорност на кметовете?" Бурен смях и възгласи обхвана залата. Чуваха се реплики: "Защо не питате Трифонов и Петко Арнаудов", "Някои заминаха за Русия". "Вие им правите пиар и ги превръщате в звезди" – опита се да спори Дардов.

Надежда Максимова от Да спасим Иракли любезно отвърна на тази изтъркана вече от употреба министерска реплика: “Аз мога да дам предложение. Всеки път, когато имате информация за кмет, който е нарушил закона и е увредил природата, моля, обръщайте се към нас, ще направим всичко възможно човекът да бъде наясно с това, което е извършил, както и всички граждани в България, обещавам ви го. Дайте ни цялата информация, нека да работим заедно. Обществото ще е наясно кой е престъпника именно. Имената едно по едно ще се изнесат. Но вие действайте междувременно да опазите тези места, моля ви!

С присъщата си ирония Тома Белев се изказа задълбочена и компетентно като заключение на казуса Вая: “Г-н Дардов, надяваме се басейновите дирекции да бъдат запознати със Закона за опазване на биологичното разнообразие. И се надяваме също да има някаква друга причина за корекцията на река Вая, защото излизайки пред обществото и обяснявайки, че се борим с наводненията на Черно море, коригирайки Вая, ще бъде така смешно. Надявам се да има някакво друго обяснение това решение, защото не може да коригираме речно корито преди отливането му в Черно море. Кого пазим там?”

На проведения след това брифинтг с медиите дори самите журналисти бяха възмутени от държанието и позициите на МОСВ спрямо гражданите природозащитници и спрямо неправителствените организации. От гражданска група Да спасим Иракли и от възмутени репортери отново бе повдигнат въпроса: за Вая: “Господа замминистри, а бихте ли обяснили защо, след като сигнала за Вая беше повдигнат още в началото на август месец, и тука в тази зала си говорихме същите хора, вие не направихте нищо и сега пак трябва да слушаме за Вая. И бихте ли обяснили как може вие все още да казвате, че инвестиционните предложения са около 1000 и 1500? Не знаете ли колко са? Извинявайте, но въпреки, че за трети път поставям този въпрос, никой от вас не обясни защо след три месеца бездействие, трябва да си говорим отново за Вая? На какво се дължи това бездействие?”

Този въпрос бе посрещнат отново с едноминутно мълчание, накрая г-н Михаил Михайлов бе избутан на топа на устата да дава обяснения за Вая.

На края на срещата гражданите от Да спасим Иракли подариха на министрите Дардов албум “с едни места, които бяха много красиви до скоро, но вече не са и го връчвам на министерството от името на цялата ни гражданска група с пожелание това да не се случва с Паничище, с Иракли и с други места, на които държим”, на което г-н Дардов, който пое албума,  реагира с неоохота и с кисела физиономия.