Пияният морков на Министрески съвет успя да обезсмисли и НАТУРА 2000 Печат Е-мейл
Автор Петър Канев   
12 October 2007

 В неразборията, свързана с грандиозиня учителски протест, министрите успяха да гласяват поредното си пилатвско решение за орязване на зоните по НАТУРА2000. Уж приемали пълния обхват по научните критерии, гласуван от съвета по биологичното разнообразие в Министреството на околната среда и водите, но същевременно изключват всички гласувани в общините устройствени планове за бъдещо застрояване и урабанизиране на незастроена в момента дива и красива природа. Това на практика означава, че от НАТУРА2000 отпада цялото Черноморие, половината Витоша и какво ли още не и че всеки който си гласува застрояване в общините, независимо дали това е съобразено с европейски принципи и български закони или не, ще може да си застроява и да изключва местности от НАТУРА, ако не е излязла изрична заповед на министъра на околната среда и водите за обявяването на съответната зона. Това означава, че уж НАТУРА2000 се приема, ама друг път, защото почти всичко отива по дяволите - безразборно се изключват зони, просто защото някой имал намерение там да си строи и без никакъв друг критерий, а това нарушава пълнотата на мрежата почти изцяло и реално я прави несъстоятелна, което пък значи също и че глобите са ни вързани в кърпа.

В тази връзка младите природозащитници от стоящия протест за НАТУРА2000 пред Министреския съвет отново изразиха категоричната си гражданска позиция остроумно и артистично. Таблото с нарастващите глоби трябваше да напомни на министрите какво са извършили, но нямаше как те да го видят, тъй като МС беше блокиран от заграждениея и кордон полицаи, движението беше спряно заради учителския протест (който бил съгласуван в Столична община "щото така", при положение че трийсетина девойки и младежи с послания за защита на природата се третират като углавна запалаха за държавната сигурност и перманентно общината отказва да издаде съгласувателен документ за събирането им пред МС и ги препраща пред централна баня).

Природозащитниците изиграха ролята на министри и институции, които си прехвърлят топката на отговорността за народа и земята си. Граждани и природозащитници бяха пияните моркови в средата на "министреския" кръг и се опитваха да хванат отговорността и да я връчат на правителството, но топката постоянно летеше във въздуха, та даже удари няколко журналисти и без малко да цапардоса и длъжностно лице, слава богу това се размина на косъм. Накрая топката на отговорността бе доста разпарцаливена и накъсана и презадоволени от това природозащитниците, преоблечени като култуви министри, изиграха едно министреско хоро на министреското самодоволство.

Полицията изтласка природозащитниците в посока към един трап, изкопан в бул. Дондуков, надяваме се не с цел да погребе младите и съвестни граждани на България. През това време армията от учители нарастваеше и нарастваше и стоящият протест за НАТУРА2000 се присъедини към тях с лозунги и скандирания за приоритет на образованието и връзката му с гражданското общество и природозцащитата - например "Натура- Култура!" Учителите идваха да разговарят с младите природозащитници с голяма симпатия. За разлика от самите учители обаче техните организатори или по-скоро експлоататори и използвачи - КНСБ и Подкрепа, които не е адекватно да се наричат изобщо "синдикати", отказаха микрофона на природазащитниците за обръщение към хората на образованието и науката за декларация за обединяване на двата протеста.

През цялото време ниско над главите ни прелитаха самолети, така че се почувствахме като в римейк на Втората световна война, когато именно това място (тогава ул. "Търговска") е било сринато от бомбите със земята.