Начало
На Иракли вече се строи Печат Е-мейл
Автор Албена Борисова (dnevnik.bg)   
28 January 2008

Фирмата "Суис пропъртис" е започнала строителството на ваканционно селище "Ривърсайд вилидж" в границите на зоната "Иракли - Емине", която е предвидена за включване в екомрежата "Натура". Това обявиха от екосдружението "Да спасим Иракли".

В сайта на инвеститора swissproperties.net са публикувани снимки от построяването на фундаментни основи на ниска сграда с басейн, която е част от вилното селище. Кадрите са с дата 13 януари 2008 г. Строежът е в поречието на река Вая и на същото място през 2007 г. по разпореждане на министерството на бедствията беше премахната лонгозната растителност.

Инвеститорите, които имат проекти в зони, предвидени за включване в "Натура", могат да строят само ако плановете им са преминали през оценка за съвместимост с "Натура". Изпълнителният директор на "Суис пропъртис" Стоян Захариев каза, че в случая такава оценка не се налага, защото цялата процедура по издаването на разрешителното за строеж е приключила. По закон становище по проекта трябва да даде регионалната екоинспекция в Бургас. До редакционното приключване на броя инспекторите не успяха да дадат информация дали строежът е съгласуван с тях. (б.р. РИОСВ – Бургас Зелен телефон: 056/813 199)
Според екоактивистите при доказано нарушение България може да бъде подложена на санкции от Европейската комисия. Брюксел вече протестира срещу намеренията на правителството от "Натура" да бъдат изключени териториите, които попадат в устройствените планове на общините.