Начало
РИОСВ-Бургас спря строителството на Иракли Печат Е-мейл
Автор dnevnik.bg   
31 January 2008

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Бургас Симеон Симеонов издаде заповед за спиране на започналото строителство на ваканционно селище "Ривърсайд вилидж" в Иракли. Инвеститор на проектът е офшорната фирма "Суис пропъртис" ЕООД. "Мярката се налага заради незаконосъобразно издадено разрешително за строеж за обекта", мотивира се Симеонов.

Проверка на РИОСВ относно етапа на съгласуване и допустимостта на строителството за обекта е показала, че процедурата по одобряване на подробния устройствен план е приключена през септември 2005 г. Разрешително за строеж е издадено от община Несебър на 20 септември 2007 г. без да е представено Решение по оценка за съвместимост и разрешително за заустване на отпадъчни води. Такова решение може да бъде издадено от Басейнова дирекция - Черноморски регион. За допуснатото нарушение ще бъде съставен акт на община Несебър.

От инспекцията уточниха, че строителството се прекратява до произнасяне на директора на РИОСВ по оценката за съвместимост. За това инвестиционно предложение РИОСВ е издала решение за необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда още на 20 юни 2005 г., но не е издавала решение по оценка за съвместимост за този обект.

Инвеститорите, които имат проекти в зони, предвидени за включване в "Натура", могат да строят само, ако плановете им са преминали през оценка за съвместимост с "Натура". Изпълнителният директор на "Суис пропъртис" Стоян Захариев каза, че в случая такава оценка не се налага, защото цялата процедура по издаването на разрешителното за строеж е приключила. По закон становище по проекта трябва да даде регионалната екоинспекция в Бургас.

За необходимостта от такова решение инвеститорът и Община-Несебър са били уведомени през август 2007 г. Тогава инспекцията изрично е отбелязала, че издаването на разрешения за строителство в местността Иракли без процедура по оценка за съвместимост, ще бъде считано за нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

Заповедта е връчена на "Суис пропъртис", на кмета на община Несебър и на началника на РДНСК за сведение и изпълнение. Оспорването на заповедта не спира нейното изпълнение. За случая е сезирана и Окръжна прокуратура.

За започналото строителството алармираха от гражданска група "Да спасим Иракли".

Ваканционното селището попада в границите на зоната "Иракли – Емине", предвидена за включване в екомрежата НАТУРА 2000. На същото място през 2007 година по разпореждане на Министерството на бедствията беше премахната лонгозната растителност. Според екоактивистите България може да бъде подложена на санкции от Европейската комисия.

Природозащитниците предупредиха още, че строителите изхвърлят земната маса в реката там, където тя се влива в морето.

"Ако не бяха дадени строителни разрешения щеше да стане по-голям скандал на международно ниво", коментира главният архитект на Община Несебър Валентин Димов.

Инвеститорът "Суис пропъртис" е продал по 2 000 евро (без ДДС) за квадратен метър апартаментите в селището.