Начало От медиите Созопол ще прави нов Слънчев бряг
Созопол ще прави нов Слънчев бряг Печат Е-мейл
Автор Румяна Емануилиду (dnevnik.bg)   
23 June 2009

СТАТИЯ ОТ DNEVNIK.BG ОТ 22.02.2008

Ивицата от Созопол до Черноморец ще се превърне в новия елитен вариант на Слънчев бряг, като се застрои с крайбрежни вили, аквапарк, три голф игрища и самолетна писта за малки чартърни и атракционни самолети. Голям е инвеститорският интерес и към близките острови Свети Иван и Свети Кирик и Юлита, който до неотдавна бе военна база, но правителството го даде за управление на министерството на Асен Гагаузов. Това обясниха новият кмет Панайот Рейзи и назначеният от него нов главен архитект на Созопол Румен Александров преди представянето на актуализирания общ устройствен план (ОУП) след две седмици.

Според тях застрояването ще е върху частни земеделски земи извън регулация и ще е от съвсем друг тип - не повече от 2-3-етажни къщи в стил туристически чифлик, наподобяващ малко френско шато, за да може общината да е пионер в развитието едновременно на земеделие, занаяти и туризъм. Повечето територии, които в ОУП не са предвидени за застрояване, всъщност са защитените и горски територии от държавния фонд, както и кариерата в Черноморец и хвостохранилището над залива Вромос, където има радиация.

схема: Да спасим Иракли/daspasimirakli.org

Ще се строи обаче на бившите къмпинги "Градина" и "Каваци". Вече се работи на земите зад "Градина", по стария път между Созопол и Черноморец и на юг от града над залива на "Каваци". Собственик на къмпинг "Градина" е "АКБ Форес", общината има 40 дка в него заедно с "Дюни" АД, а собственост има и фирма на Васил Божков. Строителство в "Градина", където е предвиден голям аквапарк, още не е започнало, но созополският кмет твърди, че именно там "ще бъде нашият курортен комплекс Слънчев бряг, но много по-елитен, защото ще е с други параметри на застрояване".

"Досега, който имаше връзки в министерството, си уреждаше параметри: 15-20 метра кота корниз. Затова в Слънчев бряг настана такъв хаос, защото всеки на парче тръгна да си оправя нещата", каза Рейзи, който се надява ОУП да сложи ред в Созопол. Той стана кмет на изборите миналата есен, подкрепен от Коалиция ФАР (ССД, БДС "Радикали" и "Движение нашият град").

Главният архитект Александров, който е от софийското проектантско бюро "Стивън Лийч асосиейтс България", обяснява, че след корекция в плана сега са заложени 30% плътност на застрояване и до 10 метра кота корниз, както и забрана за етажи, вкопани в земята или добавени в покривните пространства. Застрояването ще е нискоетажно, като ще бъдат допълнително занижени показателите за зона А от Закона за черноморското крайбрежие, уверяват от общината.

Планът е минал първото обществено обсъждане, разгледан е на експертен съвет в МРРБ, има доработки, вече е на финала, увериха от отдел "Териториално обществено устройство" в общината. Забележките на повечето институции по първоначалния вариант били за това, че е предвиждал доста ново застрояване с високи показатели във всички територии и най-вече в крайбрежната зона. Актуализираният вариант предвижда през сезона в района на Созопол да има не повече от 150 000 жители. Александров ще трябва да представи концепцията за бъдещото градоустройство на Созопол до средата на март, за когато е насрочено обществено обсъждане на актуализирания вариант.

Летището


В ОУП е записано още, че между селата Равна гора и Извор е предвиден терен за самолетна писта за малки чартърни самолети и за парашутни скокове. Летището ще бъде изградено върху общински терени на принципа на публично-частното партньорство, за което търсим инвеститор, обяви Рейзи.

В плана за същия район са предвидени още три голф игрища.

Пристанището

Сегашното рибно пристанище на общинския център Созопол ще бъде дадено на концесия и ще се развива като яхтено пристанище. "Предишното общинско ръководство е изпуснало всички срокове да се пребори пристанището да остане общинско и държавата го е обявила за концесия. Надяваме се бъдещият концесионер да се съобрази и с желанието ни да се запазят старите занаяти, каквото е рибарството", добави кметът.

Островите

На Свети Иван има археологически разкопки и община Созопол иска да го превърне в уникална туристическа атракция.

От три години местната управа се опитва да отвоюва остров Свети Кирик и Юлита, тъй като военната база на него вече не действа. Той е обявен за паметник на културата с национално значение и е в границите на архитектурно-историческия резерват Созопол.

ОУП предвижда за Свети Кирик и Юлита озеленяване и превръщането му в място с курортно предназначение, потвърди гл. архитект Румен Александров. През май 2007 г. зам.-министърът на МРРБ Димчо Михалевски съобщи, че островът е в списъка на специални места, за разработването на които ще бъдат поканени световноизвестни архитекти като Норман Фостър и Заха Хадид.

Инфраструктурата

От общината признават, че в проблем се превръщат водоснабдяването, канализацията и пътищата и вече се работи по проектите и финансирането за нова инфраструктура. Електроразпределителното дружество EVN също има сериозна инвестиционна програма в района. Проектирани са два язовира - "Раков дол" и "Индже войвода", по които от общината очакват скоро да започне строителство.