Начало
София продава детските си лагери Печат Е-мейл
Автор segabg.com   
04 March 2008

Сред най-скъпите имоти са терен от 37.4 декара в местността Иракли

Кметът Бойко Борисов е променил на 180 градуса позицията си за продажбата на 35 детски лагера и почивни бази, стопанисвани от общинската фирма "Галатея 2002". В предходния мандат Борисов на 2 пъти безуспешно оспорва приватизацията на фирмата. Въпреки това "Галатея 2002" фигурира в новия годишен план на общината за приватизация, а от списъка отпадат други 4 оспорени от кмета дружества.
Това се разбра на заседание на бюджетната комисия в СОС. Съветниците одобриха планираните за 2008 г. обекти и приходи от приватизация.

Методът за приватизация на "Галатея 2002" тепърва ще се определя. Очаква се процедурата да предизвика интерес, защото голяма част от имотите са изключително апетитни. Сред най-скъпите имоти са терен от 37.4 декара в местността Иракли, ученически лагер от 20 декара в Китен, хотели в Балчик и Созопол, 10 декара в Шабла, база в Обзор. В капитала на фирмата е и хотел "Щъркелово гнездо" край язовир "Искър". Възможно е около приватизацията да възникнат трудности поради липсващи документи за собственост и реституция. Продажбата няма да може да приключи през 2008 г.

Основният мотив, с който кметът Борисов оспори продажбата на фирмата в предходния мандат, бе социалната й насоченост. "При приватизиране на "Галатея 2002" общината ще лиши децата от възможността за летуване на ниски цени", пишеше в мотивите на Борисов от 2006 г. Преди време обаче кметът обясни, че общината не може да стопанисва лагерите и е по-добре да ги продаде.

ПРИХОДИ
Едва 1 сделка планира да приключи т. г. столичната агенция по приватизация - за дела на общината в Общинската застрахователна компания. Възможно е до края на годината да бъде обявен и търгът за приватизацията на Общинска банка, но заради технически срокове сделка реално се очаква през 2009 г. Съветници от БСП и НДСВ разкритикуваха приватизационната програма като мудна, а броят на очакваните сделки - подценен. Очакват се 17 млн. приходи. От приватизационния списък отпадат "Спортна София", ГИС-София, "Чистота Искър", "Софинвест".