Начало
„Устойчивото развитие – конкретна възможност за включване и участие на младите хора в Европа” Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
31 March 2008

Младежки обмен в Италия на тема „Устойчивото развитие – конкретна възможност за включване и участие на младите хора в Европа”.

В България девствените плажове като Иракли и Карадере се унищожават нагло и безнаказано. Същото се случва и с италианското адриатическо крайбрежие близо до град Васто. До 1998 г., когато група местни граждани се мобилизира и успява чрез широка обществена кампания да превърне местността Пунта Адерчи в природен резерват и част от Натура 2000. Възможно ли е това да се случи и в България?

Център за устойчиво гражданско общество е партньор в организирането на младежки обмен в Италия на тема „Устойчивото развитие – конкретна възможност за включване и участие на младите хора в Европа”.

Обменът ще протече от 7 до 17-ти юни 2008 на територията на природният резерват плажът Пунта Адерчи на брега на Адриатическо море, близо до град Васто, в регион Абруцо, с участието на хора от България, Гърция, Италия, Полша, Португалия и Румъния.

Целта на обмена е да даде възможност на младите хора да дискутират и споделят нещата, които се случват в шестте страни във връзка с опазването на природата и използването на природните резервати и защитените местности като ресурс за устойчиво развитие, повишаване на общественото съзнание за значението на природата и участието на младите хора като активни граждани.

За участие в обмена се търсят 5 човека от България на възраст между 18 и 25 години, които ще могат да се включат в една от трите работилници за:

-         създаване на аудиовизуални материали, които промотират природния резерват Пунта Адерчи и значението му за устойчивото развитие на местната общност

-         изработване на обучителни материали за значението на природните резервати и защитените местности, насочени към младите хора от шестте страни-партньори в проекта

-         организиране на промоционална кампания сред местната общност на гр. Васто за значението на резервата Пунто Адерчи като ресурс, осигурващ устойчиво развитие и „зелени работни места”

Програмата на обмена включва и срещи с местни неправителствени организации и посещения на терен за запознаване отблизо с културните и природни характеристики на региона Абруцо и местната общност на град Васто.

70 % от пътните разходи на участниците в обмена ще бъдат възстановени, а храната, спането и транспортът ще бъдат безплатни.

Ако искате да участвате, пратете мейл на cscsociety@gbg.bg с

-         трите си имена, възраст, с какво се занимавате (образование / работа / хоби)

-         отговори на въпросите:

Защо бихте искали да участвате в този проект?
Имате ли предишен опит с екологични проекти?
Как бихте използвали опита, придобит в този проект, при завръщането си в България?

Краен срок за кандидатстване: 30.04.2008 г.