Начало
Чакъров спря кариерата около село Емона Печат Е-мейл
Автор dnevnik.bg   
12 April 2008

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е разпоредил да бъде прекратена процедурата за издаване на разрешително за търсене и проучване на подземни богатства в местността Емонски ливади, разположена в землището на село Емона, община Несебър, съобщават от пресцентъра на МОСВ, цитирани от БТА.

Прекратяването на процедурата е поради постъпили възражения от собственици на земи. Подател на заявлението е фирма "Барон" ООД - Хасково.

Процедурата е прекратена по целесъобразност поради съществуваща опасност за околната среда и здравето на населението, както и заради представени отрицателни становища на собственици на земи, посочват от пресцентъра на МОСВ.

Предложението беше терен от 1000 дка близо до морето, по-голямата част от който се състои от частни земи и който попада в екомрежата "Натура", да се проучи за кариера за скално-облицовъчни материали.

Земите са разположени между с. Емона, Иракли и курорта Елените. Освен че са част от зона за защита на птиците, те влизат и в територията, върху която лично министърът на екологията Джевджет Чакъров забрани извършването на строежи и други стопански дейности, сред които "промяна на предназначението и начина за трайно ползване на земите и горите", както и "добив на пясък". Въпреки това министърът първоначално даде одобрението си за проекта.