Начало Новини Един месец време да спасим Иракли…отново!
Един месец време да спасим Иракли…отново! Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
30 June 2008

Отново е лято и отново като преди 2 години Иракли е заплашено от преиначаване, обезличаване, унищожаване, (пре)затрояване …или какво чувствате вие превръщането на едно от последните запазени места по българското Черноморие в курортно селище. Даже в неизвестен брой курортни селища, голф игрища и яхтени пристанища.

Как така отново?

-    старата заплаха не е отминала – швейцарската офшорка Swiss properties, която вероятно си спомняте подари българския й манталитет да започне строителство без строително разрешение продължава да е основния „доброжелател” на Иракли. Разбира се не са се отказали и групте крупни инвеститори като Николйа Банев и съпругата му Евгения Генчева (които, между другото, в интервюта в медии често демонстрират добрите си приятелски взаимоотношения с премиера г-н Станичев…), главния архитект на София Петър Диков, който вероятно сте запомнили с кооперацията, която зае мястото на дестката площадка или парк, в който си играехте, както и още 800 жадни са „свобода от екологията” частни собственици на земи.
-    Спомняте си как започна кампанията за спасяване на Иракли, как се стигна до лягане пред багерите, викане на полиция за местопрестъплението, налагане на забрана за строителство 2 години подред....
-    В рамките на тези 2 години Swiss properties успяха да си извадят почти всички липсващи документи. Евала, това е добре отработена процедура в България да узаконяваш вече построени неща. Ако се налага, разбира се.
-    Вече изляха бетонни основи на „екологичното” си селище с апартаменти на 4я етаж с изглед към разораната Вая или обсипания с чадъри черноморски бряг.
-    Европейските институции бяха сигнализирани, но отговорът им е „че по–голямата част от проектите са инициирани преди 2007 година и за това няма основание Европейския съюз да се намесва”. „По-голямата част”….а по-малката, питаме се ние??? А какво ще сторят всички те на местността Иракли и ще има ли смисъл тя да бъде наричана, включвана в НАТУРА 2000 ЕВРОПЕЙСКАТА мрежа. Това ясно е друг въпрос, който ще намерим начин да зададем.

Това, което правим сега е:

С помощта на новосформиращатасе партия „Зелените” подготвихме апел до Европейския Омбудсман. Тъй като Омбудсмана се грижи за правата на човека, е изключително важно апела да е подкрепен от колкото може повече хора.

БЛАНКА ЗА ПОДПИСКАТА

Нуждаем се от вашата подкрепа за разпространение на петицията към апела до Европейския Омбудсман!!!

Коалиция „За да остане природа” подготвя отговор до Европейската комисия, но досегашната изпратена до комисията информация се пренебрегва и отговорите сочат, че не се взима в предвид! За това трябва да се обърнем и към други инстанции, преди да е станали твърде късно!

Най-важното е, че не сме се отказали: ние, гражданите, природозащитниците, обичащите България, вярващите, че всичко зависи от нас и на-вече това дали действаме или не.