Начало
Институциите бездействат за спиране на строежите в Иракли Печат Е-мейл
Автор Десислава Лещарска (mediapool.bg)   
23 January 2009

Въпреки заповед за забрана на строителството от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас от 15 януари т.г., известният "ираклийски инвеститор" седмица по-късно продължава работа с пълна сила в черноморския район. Оказва се, че властта не може да изпълни собствената си разпоредба, а институциите, които физически могат да спрат работата на фирмата-нарушител, си прехвърлят топката или просто бездействат.

"След като констатирахме, че освен документа, РИОСВ-Бургас няма правомощия физически да спрат работата на фирмата-нарушител, потърсихме помощта на местната полиция и община Несебър. Всички те твърдят, че не могат да направят нищо за очевадно незаконния строеж", казват природозащитниците. Случаят е в правомощията на местната власт – някой там трябва да си свърши работата, обясниха те.

Не знаем как да коментираме безсилието на държавата да спазва собствените си закони. И липсата на респект към законодателството се разпростира върху всички сфери на обществото, допълниха екоорганизациите.

"Липса на реакция от страна на институциите ще ни накара подобно на 2006-та година, отново да спираме строителната техника с граждански усилия и тела. След което ще трябва да поискаме по една средна заплата от онези, които не си изпълняват задълженията или най-малкото тяхното уволняване и заменянето им със съвестни и безпристрастни хора, които не са непълноценни и страхливи пред безскрупулните бизнес интереси", се казва в съобщение на сдружение "Да спасим Иракли".

От началото на строителната дейност, "Суис Пропъртис" (които имат малко общо с Швейцария, освен офшорната си регистрация там) нямат нито един изряден документ и нито едно ненарушено постановление за спиране на незаконната строителна дейност, заявяват природозащитниците.

Всяко изсичане на дървета, изкоп и сега строителна дейност, от самото начало, са грубо и систематично потъпкване на идеята за законност и игнориране на българската държава и гражданско общество.

За две години и половина над 10 000 българи подкрепиха инициативата и участваха в над 120 акции, протести, концерти, пърформанси. Остава загадка как законите и гражданите, бидейки от една и съща страна, не могат да преборят алчните амбиции на един инвеститор, се казва още в съобщението на "Да спасим Иракли".