Начало
Инвеститорите на Иракли кандидатстват за еконаграда Печат Е-мейл
Автор Албена Борисова (dnevnik.bg)   
07 March 2009

Сдружението "Иракли", което обединява собственици на земи и инвеститотири в курорта, участва в конкурса на Европейската комисия EDEN 2009 за избор на отлична туристическа дестинация, свързана със защитените територии. Проектът на сдружението е с име "Еко-курорт Иракли", а мотото му е "Природата е най-големият капитал за успешен туризъм".

В България надпреварата за наградата се провежда от Държавната агенция по туризъм (ДАТ), която трябва да определи участника, който ще се състезава с всички одобрени проекти на останалите европейски държави. Целта на EDEN 2009 е да се популяризират нови туристически курорти и дестинации, които са организирани в защитени територии и забележителности, включени в мрежата на "Натура 2000".

Според сдружение "Иракли", в което влизат фирми на Николай Банев, Евгения Банева, управител на ваканционното селище "Русалка", и представляваната от Стоян Захариев компания "Суис пропъртис", за популяризирането на "Натура" в България основен принос има и курортът Иракли. "Благодарение на публичните дискусии и участие на медиите, освен огромната популярност за самия курорт, е и видимата промяна в инвестиционната и гражданска култура в България. С личен пример за консолидация на частен и обществен интерес сдружение Иракли е основен двигател за развитието както на курорт Иракли, така и на целия район," твърдят собствениците на земя там.

От 2006 г. до края на юли на Иракли е забранено строителството. Това стана след масови протести на екоактивисти срещу проекти за вилни селища в курорта.

Срещу строежите на Иракли активистите от "За да остане природа в България" внесоха и сигнал в Европейската комисия (ЕК). В средата на юни 2008 г. обаче комисарите се произнесоха, че те са законни и комисията не може да предприеме правни действия срещу България.