Начало
Очистиха Иракли Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
24 May 2009

Над 300 доброволеца на „Да спасим Иракли” отбелязаха 3-тата годишнина на първата гражданска природозащитна група

 Повече от 300 души на възраст от 6-месеца до 50 години изпозлваха почивните дни, за да отдадат на заветния Ираклийски плаж, онова, което заслужава в началото на всеки сезон - съвестно почистване.

Дивият плаж засега успя да устои на заплахите от системното нарушаването на законите в страната, корупцията, безочието и апатията, благодарение на десетките млади българи, които не пестиха усилия през последните 3 години, защитавайки плажа с всички позволени средства.

Близо 1000 чувала с боклук, донесен от морето и от недобросъвсетни посетители, бяха напълнени и извозени от плажа на Иракли в неделя. Изключителна благодарност организаторите трябва да изкажат на община Обзор, която засега е единствената, която подкрепя почистванията, осигурявайки превоз на отпадъците, макар Иракли да се намира в рамките на община Несебър.

Позитивният заряд на почистването беше налице от факта, че за първи път и самата защитена територия в южната част на плажната ивица, бе включена в инициативата.

Въпреки стремежа на стотици да бъдат съвестни граждани на страната и ползватели на плажа и, инвеститорският натиск продължава да руши целостта на екосистемите и нервната система на хората, чийто приоритет е устойчивото развитие.

„Да спасим Иракли” продължава да настоява за рекултивация на унищоженото от Суис Пропъртис устие река Вая, която бе „нежно въдворена” в бетонно корито, за да не смущава строежът на „вилното селище”.

Напомняме, че през януари 2009, въпреки липсата на разрешение, фирмата, която е офшорка регистрирана в Швейцария за пореден път се опита да продължи строителните работи, а от общината не намериха механизъм да спрат нарушителите преди да се намесата „Да спасим Иракли”.

В същото време от т.нар. „Сдружение Иракли” се опитват да лансират идеята, че въпеки европейското и българското законодателство, в зоната ще има „курорт”.  Сдружението на собствениците си позволява и да апелира за чистота на плажа, който нито веднъж не е бил почистен от тях. С това, само карат стотици млади хора да бъдат нащрек.  Припомняме ви, че само преди година, същото сдружение се опита да си припише почистването на плажа, но черният ПР така и не доведе до коренна промяна в обществените нагласи.

"Да спасим Иракли" иска специално да се извини на "собствениците" на биваци, че може в общата бъркотия да е отнесло част от покъщнината им. Като един стол и една тенджера (видяно от очевидци)?!

Също така искаме специално да благодарим на вятъра и морето за предоставените забави.

Акцията е организирана от гражданска група "Да спасим Иракли" с подкрепата на доброволци и експерти от коалицията "За да остане природа в България" и с материали, осигурени посредством проект на Българска фондация Биоразнообразие, финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.