Начало Акции Шествие "Оставете Рила, Витоша и Иракли на мира"
Шествие "Оставете Рила, Витоша и Иракли на мира" Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
27 June 2009
Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” организира шествие за българската природа на 2 юли 2009 г., четвъртък, от 17.30 ч. То ще започне от Пилоните на НДК и ще завърши в градинката на «Св. Климент Охридски» до парламента.

«Оставете Рила, Витоша и Иракли на мира», се казва в обръщението на природозащитниците. «Повече от три години се борим с отиващото си правителство да свърши нещо елементарно – да спре незаконното строителство на Иракли, Рила и Витоша, да запази един от последните девствени плажове по Черноморието, да запази един от символите на България – района на Седемте рилски езера, да запази най-стария природен парк на Балканите, да прояви малко морал. Въпреки подкрепата на стотици хиляди граждани, на известни български творци и интелектуалци, журналисти и дори някои политици, българските институции отказват да се задействат поради управляващите ги инвеститорски интереси.

Опасявайки се, че следващото управление може да продължи да подлага българската природа на системно унищожение, ние повтаряме своите конкретни искания:

- Спиране от експлоатация на незаконните ски лифтове на Паничище и Картала в Рила и рекултивация на засегнатите терени за сметка на инвеститорите. Двата лифта неправомерно навлизат на територията на Национален парк Рила и са части от проекти за нови незаконни ски курорти в Рила. Лифтът на Паничище е изграден върху действащо свлачище и опасен за всички ползватели.

- Спиране на строителството на напълно незаконния комплект Riverside Village на Иракли, събаряне на построеното досега и пълна рекултивация на терена, включително на унищоженото от офшорния инвеститор Swiss Properties устие на река Вая. Swiss Properties нямат нито един изряден документ и нито едно ненарушено постановление за спиране на незаконната строителна дейност.

- Спиране на незаконните действия на «Витоша Ски» в Природен парк Витоша и прекратяване на процедурата за изграждане на нова ски зона, която априори е в нарушение на българското и европейското законодателство.

Няма да се откажем от конституционно гарантираното ни право на здравословна и благоприятна околна среда (чл. 55 от Конституцията на Република България). Ще продължим да настояваме и действаме за прекратяване на мегаломанските посегателства над българската природа, след като няма държава и държавници, които да изпълнят конституционните си задължения да осигурят разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната (чл. 15 от Конституцията на Република България).”