Начало Новини Становище на неформална група „Да спасим Иракли”
Становище на неформална група „Да спасим Иракли” Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
30 June 2009

Становище на неформална група „Да спасим Иракли” по повод на нещастния случай, довел до убийството на 21-годишния Григор Н.

Неформална гражданска група Да спасим Иракли изразява своите искрени съболезнования на роднините и близките на загиналия Григор. Смъртта му ни потресе и като граждани настояваме за прозрачен и справедлив съдебен процес, за чието развитие ще следим.

Поради липса на изчерпателна и еднозначна информация, относно случилото се на Иракли убийство на 29-ти юни вечерта, Да спасим Иракли се въздържа от позиция на друга основа, освен на свои основни убеждения като:

- Не смятаме, че посещението на плаж с оръжие и ротвайлери е адекватно и може да доведе до нещо друго освен до конфликт.
- В памет на Григор, смятаме,че е наложителен публичен и прозрачен съдебен процес, който да ни увери в това, че има действаща и независима съдебна система, дори за бившите кадри на Министерството на Отбраната.
- Винаги сме смятали, че на Иракли трябва да има къмпинг, кодекс за употребата на мястото, а опъването на палатки да се ограничи в определена за това зона в интерес на природата и нейното опазване. Настояваме общината вместо да поставя всички палатки извън закона да намери адекватна алтернатива.

Още веднъж изразяваме искреното си неразбиране за това как общуването с природата и оръжието могат да съжителстват - който е закупил и носи оръжие в себе си, обикновено има намерение и да го използва.

Подобно поведение и хроника беше типична за дискотеки и курорти – онова, в което сме се надявали Иракли никога да не се превърне и сме ужасени от пренасянето на този вид псевдо-цивилизационна диващина, там, където човек отива заради хармонията и спокойствието.