Начало
„Да Спасим Иракли“ предлага „Етичен кодекс на Ираклиеца“ Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
11 October 2010

„Да Спасим Иракли“ предлага „Етичен кодекс на Ираклиеца“ да напомня какви са добрите традициите на мястото на недобросъвестните туристи.

Изтегли „Етичен кодекс на Ираклиеца“

С два камиона, 8 градуса, 350 чувала и тонове чистокръвен ираклийски ентусиазъм Иракли отбеляза световния ден за „ремонт на климата“ с 6-то поредно почистване на уникалния плаж

В деня на световния ден за ремонт на климата – 10.10.2010, когато целият свят превзе информационните емисии с акции, показващи солидарност и респект към планетата, която явно всички обитаваме не по най-добрия за нея и нас начин и в който се включиха десетки хиляди от всяко кътче на планетата, Гражанска група „Да спаисм Иракли“ събра качествен отбор доброволци на Иракли. Въпреки дъжда и облаците, събрахме над 350 чувала с боклук от плажната ивица и гората зад плажа.

„Богатата реколта“ беше събирана в температури, неподходящи за плаж, но оказали се чудесни за изпращането на 350 чувала отпадъци в обятитята на градската „култура“, която ги създава и изоставя в дивата природа. Една от малкото адекватни на световните тенденции българска власт, се оказа общината в Обзор, с чиято безценна помощ, боклукът беше извозен в два пълни камиона, далеч от дома на  десетки защитени животински и растителни видове. Неоценима помощ оказаха и жителите на близкото с. Емона, които приютиха доброволците вечерта след първия денна почистването.

Намерените артефакти са предимно изхвърлени от морето и от недобросъвестни посетители на Иракли, което доби популярност през последните години. След 6-тото поредно почистване на плажната ивица, обаче, Гражданска група „Да спасим Иракли“ смята, че има начин последствията от човешкото присъствие в дивата тертория поне частично да бъдат намалени.

Територията е съществувала повече от 30 години като реален пример за възможния синхрон между човека и природата. За съжаление последните няколко години наблюдаваме нашествие на еднодневни и недобросъвестни туристи например от близките „цивилизовани“
курорти като Слънчев Бряг,където подобна природа вече не съществува или просто привлечени от популярността му новаци. За съжаление често такива посетители не са в състояние да уважават неписаните закони на мястото-онези, които досега позволяват то да е уникално не само като биоразнообразие, но и като културен феномен на солидарност и разбирателство.

С тази цел Гражданска група „Да спасим Иракли“ предлага на вниманието на всички (вкл. и туроператори, които водят офф-роуд групи и просто групи), които имат намерение да посетят плажа през следващия сезон, няколко базови и прости за разбиране точки, които оформят заедно това, което нарекохме „Етичен кодекс на Ираклиеца“ . Гражданска група „Да спасим Иракли“ ще изпълнява само и единствено функцията по фасилитирането на процеса по създаването и развиването му. Ще се радваме да въвлечем в дебат около тези предложения повече и разнообразни мнения в името на опазването на плажа в неговата цялост и уникалност.

Напомняме ви, че с акцията беше даден и старта на втората фаза от кампанията за създаването на Поддържани резервати в района на Иракли, Камчийски пясъци и Кара дере, с която настояваме за адекватни мерки от страна на МОСВ и държавата за обявяването на резерват със специален режим в района на Иракли. Така ще стане възможно опазването на Иракли не само като природен, но и като уникален културен феномен. Всяка година плажът приютява десетки български артисти, хдожници, актьори и музиканти.