Начало
ИРАКЛИЙСКИ БАЗАР И ТЪРГ НА БРЕГА НА КОЛЕДАТА В ПОДКРЕПА НА СИНЬОТО ЛЯТО Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
15 December 2010

ДА СПАСИМ ИРАКЛИ СЪБИРА ИДЕИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ЧЕРНОМОРИЕТО И ПОДКРЕПА ЗА СЪДЕБНИТЕ БОРБИ С

 

ИНВЕСТИТОРИТЕ В ИРАКЛИЙСКА МОРСКА НЕДЕЛЯ ТАЗИ НЕДЕЛЯ

19ти декември
от 11.30 ч. на 19ти декември в галерия „Снежана“ , на ул. Денкооглу 30 , до бул. Витоша

Кутия за черноморски утопии, въздушно акробатично шоу, пантомима,акустична музика, индийски татуировки с къна, благотворителен базар и изумителен търг ще изпълнят с ираклйски дух 19ти декември. Поводите са 2: въпреки, че е зима, делата, които Гражданска група „Да спасим Иракли“ води с „инвеститорите“ продължават, а разноските по тях вече не са по силите на личните средства на доброволците, които 5 години вече се борят с корупцията, особеностите на демокрацията в община Несебър и разбирането за „инвестиции“ в защитените територии на страната.

В рамките на шареното събитие ще бъдат връчени и годишните награди на Българска Фондация Биоразнообразие за принос в природозащитата – приз, който ДА Спасим Иракли спечели през 2007.

Събитието е шанс да подкрепите Гражданска Група Да спасим Иракли в усилията й за опазване на Черноморието – като купите подарък, който подпомага кампанията или участвате в благотворителния търг, или се включите в дейностите ни за догодина.

2010 беше и новият пик след 2007 в инвестиционните предложения за дивата местност. Само преди около 10 дни, след като това лято Гражданска група ДА спасим Иракли за пореден път смути колаборацията между община Несебър, районната инспекция по околна среда и водите – Бургас и представител на инвеститорите с ланец и масивно присъствие, МОСВ оттегли подкрепата си за инвестиционното предложение в местността Кладери; Предложението предвиждаше „еко-курорт“ с много „зеленина“ - райграс вместо уникалната местна растителност и перки за производство на електричество в една от най-чувствителните зони за прелет на птици. Всичко това, ни накара да стартираме националната подписка за обявяването на 3 нови поддържани резервата в зоните Иракли-Емине, Камчийски пяъци и Кара Дере, която ще може да бъде намерена на събитието.

Малко преди 5-ия си рожден ден, Гражданската група „Да спасим Иракли“ иска да покаже, че е нужен чисто нов интегриран стратегически подход за управлението на Черноморските зони, който да въвлича в диалог всички заинтересовани страни и да поставя на демокартична основа взимането на решения за развитието на бреговата ивица. Досега de facto такива решения се взимаха изключително от общините в диалог с инвеститорите, без да се взимат пред вид дългосрочните последствия отвъд мандата на общинарите (с псевдо-процедура по ОВОС) и без да се включват в процеса гражданите и неправителствените организации.

Тази неделя в Галерия Снежана ще можете да откриете и специалната инсталация, където всеки ще може да включи своята визия за Черноморието в мащабен проект, който ще картотекира представите на всички нас за неговото развитие в следващите 20 години
и ще бъде качена онлайн.

11.30 ч. Ираклйски благотворителен hand made & second hand базар, откъдето можете да си купите действително социално отговорни коледни съкровища, правени или донесени с любов;

13.00 ч. Връчване на Годишните награди на Българска Фондация Биоразнообразие за принос в природозащитата

14.00 ч. Истински, вълнуващ и напрегнат благотворителен търг на произведения на изкуството и човешкия гений в широкия смисъл на тази дума;

още:
- въздушна акробатика и номер на воали;
- домашни баници, греяно вино и добра музика (жива жива);
- уъркшопи и морски забави, подходящи за ираклийски и други хлапета;
- Кодекс на бивакуващия и други теми за отговорен лаф-моабет;
- историята на Да спасим Иракли и как можеш да помагаш.

Събитието ще помогне на гражданска група „Да спасим Иракли“ да покрие разходите на адвокатите в съдебната борба с "инвеститорите" и да проведе национална кампания за устойчивото развитие на Черноморието през 2011г.