Начало Съобщения за медиите НА КОНЦЕСИОНЕРА НА СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА ИРАКЛИЙСКИЯ ПЛАЖ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО ОТНЕТА КОНЦЕСИЯТА!
НА КОНЦЕСИОНЕРА НА СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА ИРАКЛИЙСКИЯ ПЛАЖ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО ОТНЕТА КОНЦЕСИЯТА! Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
13 June 2013

ПОРАДИ БРУТАЛНО ПОВЕДЕНИЕ, НА КОНЦЕСИОНЕРА НА СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА ИРАКЛИЙСКИЯ ПЛАЖ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО ОТНЕТА КОНЦЕСИЯТА!

Точно преди 12-тото доброволно почистване на плажа на Иракли, охраната на “предприемача” и концесионер на плажа “Емона 2000” си позволява феодален мутро-етикет, заплахи към български граждани и поведение на собственици на плажа. Поставените навсякъде охранителни камери и продължаващи строежи, могат да станат причини за протести в цялата страна срещу арогантната мутрокрация, предупреждават от “Да Спасим Иракли”.

Обявеното за 15-ти и 16-ти юни почистване на Иракли, което е вече традиционно и 12-то подред, се оказва, че може да бъде помрачено от грубиянското поведение на местният пореден “инвеститор”, “Емона 2000”, който се оказа, че възпрепятства  достъпа на български граждани до плажната ивица, окупирал е и забранил достъпа до вода, която винаги е била достъпна, позволява си да забранява фотографиране, въпреки че плажът и пътят са изключителна държавна собственост.

Всичко това е непростимо, недопустимо и в разрез с разбирането за демократичност и етика. Още по-страшното явление е подкрепата за инвеститора от държавната администрация, която вместо да защитава обществения интерес, защитава единствено имиджа си на невиждащи по-далеч от носа си мишоци.

Изключително разочароващо и отблъскващо е отношението на новия кабинет  и парламент към опазването на Черноморието - едно от най-спешните задачи на новия парламент се оказа гласуването в парламентарната комисия на мораториум върху забраните за строеж и премахването на незаконните строежи по Черноморието.  Това поставя въпроса, чии интереси ще защитава това правителство?

Въпреки, че е наето вещо лице, припомняме, че не е отпаднала забраната за строителство въпреки намеренията! Това означава, че  “инвеститорът” “ЕМОНА 2000” в момента е в нарушение на българското законодателство и трябва да бъде санкциониран и спрян незабавно!

Настояваме за отмяна на концесията на плаж Вая на Иракли!

 Българската политика постоянно опровергава твърдението, че по-лошо не може да стане. Правителство, което няма понятие, отношение и отговорност  към устойчивото развитие на страната ни, заслужава само едно – безмоторен летеж от сградата на МС.

В откровен ПР репортаж по Нова ТВ тази седмица, стана ясно още, че инвеститорът не само продължава да строи, но дори настоява, че това строителство е “щадящо Черноморието”.  Благодарение на услужливата репортерка разбираме, че той не се задоволявал само с “експертната оценка” на вещото лице (“архитект”, който очевидно иска да остане в историята с непрофесионализма и глупостта си), но щял да иска и допълнителна екологична експертиза. Тук се налага да напомним на младите репортерки от НОВА, че процедурата по ОВОС е задължителна (т.е. не е въпрос на добрата воля на инвеститора) и въпреки това е едно от най-слабите места на природоопазването в страната ни, тъй като позволява на всеки инвеститор да си наеме “експерт”. При положение, че оценката се плаща от самия инвеститор, резултатите са плачевни и рядко в интерес на истината, а почти винаги в интерес на поредния безумен проект.

За съжаление нито в  този репортаж, нито в който и да било друг можем да видим т.нар. “еднофамилни къщички” на по 5 етажа – мастодонти от бетон, обединени в комплекс, за очевидно мнооого голямо семейство. Другото, което остава скрито е строежът на “бар” директно на плажа, игнорирайки напълно закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Гражданска група “Да спасим Иракли” е изключително обезпокоена от сигналите, които новото правителство подава към гражданското общество, игнорирайки постигнатото от него за последните години с лека ръка. Подобно на саморепродуцираща се олигархична метастаза, настоящето управление явно няма желание за диалог и решаване на проблеми съвместно с гражданите и в тяхна полза.

Междувременно именно с цел да бъдат защитени интересите на българските граждани, съществуващите граждански групи в защита на Иракли, Кара Дере, Яйлата, Корал обединиха усилия в първата по рода си гражданска коалиция за морето и ще представят скоро цялостна визия за устойчивото развитие на Черноморието и запазването му от неправомерни, макар “узаконени” актове на присвояване и недемократичност.

Всички, които искат да покажат подкрепа за Иракли и почистят плажа от боклуци, донесени от морето през месеците извън сезона и от недобросъвестни посетители, са добре дошли в 10.00 часа в събота, 15 юни 2013г. Община Обзор ще помогне с извозването на боклука, за което сме изключително благодарни, а Асоциация “Полимери” ще дарят чували.

“Да Спасим Иракли” апелира за незабавно санкциониране, оставяне на мораториума върху забраната за строителство по свръхпрезастроеното ни Черноморие и прекратяване на концесионния договор с фирма, откровено и регулярно нарушаваща българските закони!

Благодарни сме на община Обзор, Асоциация Полимери и платформата “За България” за подкрепата.

 irakli illegal buildings

 irakli illegal buildings

irakli illegal buildings

 the eye