Начало От медиите Несебър е вложил над 600 млн. евро в развитие на туризма
Несебър е вложил над 600 млн. евро в развитие на туризма Печат Е-мейл
Автор dnevnik.bg   
23 November 2004

Над 600 милиона евро е инвестицията в туризма в община Несебър за последните три години, съобщи на пресконференция кметът на общината Николай Трифонов. Според него цифрата е даже по-голяма, тъй като през последните два сезона строителството на нови хотели доста се е разраснало.

Трифонов каза още, че отсега нататък инвестициите ще се насочват в три района - към Равда, към Обзор и към Иракли.

В Равда най-голям интерес към ново строителство има в района на бившите пионерски лагери. През следващата година се очаква Обзор да разшири с около 3000 легла хотелската си база, без да се смятат частните квартири, а районът около Емона-Иракли вероятно ще се окаже следващият резерв за строителство и туризъм на община Несебър, каза още Трифонов.

Кметът съобщи, че броят на издадените строителни разрешителни е нараснал с около 5 пъти в сравнение с периода отпреди три години.

Разширяването на легловата база обаче създава и доста инфраструктурни проблеми. В тази посока се предвиждат довършване до следващото лято на пречиствателната станция, подобряване на електропреносната мрежа и нови инвестиции във ВиК-трасета.

Община Несебър планира строителство за около 12 милиона лева.

Предстоят и преговори за строеж на модерно депо за битови отпадъци. За това ще съдейства бившият външен министър на Австрия Карл Блеха, каза Николай Трифонов.

Община Несебър ще разчита на офертите и на инвестициите на австрийски фирми в тази посока.

Трифонов съобщи още за две запитвания за изграждането на голф-игрища в района на Емона и в района на Тънково-Оризаре.

Обмисля се и вариант за изграждането на яхтено пристанище край Свети Влас.