Начало Съобщения за медиите Черен ПР се опита да опорочи тазгодишното почистване на Иракли
Черен ПР се опита да опорочи тазгодишното почистване на Иракли Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
14 July 2007

80 души, участвали в почистването на Иракли са меко казано изненадани от грозно изопачена информация, опитваща се да компрометира доброволния акт и гражданската им инициативност.

ОТ МЕДИИТЕ:

Полицаи събарят палатки в Иракли (в-к Стандарт)
Ръкопашни схватки дадоха начало на поредния рунд в битката за Иракли. Скандалите за съдбата на уникалната местност до Емона продължават вече повече от година. Късно в събота се стигна до меле между еколози и гардове на фирмата, която стопанисва плажа, разказаха очевидци. Още

Протестиращи в Иракли пребиха управител на фирма (Darik news)
Управител на плажната ивица в месността Иракли беше пребит от еколози късно вечерта в събота. 53-годишният Трайко Вангелов се е опитал да събере измъкнатите от еколозите обозначителни табели от плажната ивица. Върху него се нахвърлили над 20 протестиращи еколози, които го съборили с ритници на земята. Още

 Полиция прочисти Иракли от къмпингуващи (в-к Сега)
Полицаи от РПУ-Несебър обградиха вчера плажа в местността Иракли и изгониха всички къмпингуващи, разказаха очевидци. Акцията е започнала около 8.30 ч сутринта. За половин час плажът е бил прочистен. Всички палатки са били съборени. Част от младежите са били задържани, тъй като са отказали да се подчинят. Още

Какво се случи всъщност на Иракли през почивните дни – поредното, вече четвърто в рамките на една година, организирано чистене от «Да спасим Иракли».

Сблъсък с полицията НЕ е имало, нито пък събаряне на палатки от нейна страна.

По време на празничните почивни дни от 24 до 27 май се проведе станалото вече традиционно почистване на местността Иракли, отганизирано от гражданска група „Да спасим Иракли”. Тази година почистването се осъществи въпреки лошото време и новините за палежи и сблъсъци между собственици на земи в Иракли и посетители на местността. В почистването взеха участие около 80 души, всеки пристигнал съобразно личното си свободно време – за ден, два или три. Призив за почитването беше качен на сайта на „Да спасим Иракли” още преди месец, а желаещите да почистят любимото място бяха предупредени да не разпъват палатки и да избягват места, обозначени с табелки като „частна собственост”.

В събота вечер, 26 май, представители на охранителната фирма минаха по плажа и предупредиха, че Стоян Захариев, представител на българо-швейцарската фирма "Суис пропъртис”, е подал сигнал в полицията в Обзор относно къмпингуване на хора в частни имоти.

„Незаконно къмпингуване“ в частни имоти не е имало, просто защото според териториално - устройствения план на местността Иракли, община Несебър, повечето от биваците до плажа са в държавен горски фонд, а не частна собственост. Освен това бяхме призовали всички доброволци, дошли да почистят Иракли и всички посетители на плажа да не опъват палатки.

В резултат по целия плаж от мястото на съборените бунгала до Пешова колиба имаше опънати 4 палатки, повечето заради малки деца. Тези, които останаха през нощта на плажа, бяха само със спални чували.

Искахме да поставим началото на една добра практика на още по-голямо пазене на природата Въпреки, че събралите се да почистят Иракли доброволци нямаха нищо общо с „дивашки къмпингуващи”, ние искахме да започнем да се учим да пазим още повече природата. Ето защо поканихме всички да се съберем на един базов лагер, където да запалим един общ огън, а не както се е случвало преди всяка компания да пали собствен огън. В този базов лагер се събраха около 30-40 души, така че извън общия сборен пункт през нощта останаха не повече от 10 човека.

Предстоящото почистване беше обсъдено с представители сдружението на собственици на земи „Иракли” по време на предаване по Бургаската телевизия „Канал 0”. Собствениците на земи бяха предупредени, че ще почистим плажа и около биваците на Иракли и че няма да навлизаме в имоти, обозначени като частни. Такива табелки имаше, бяха поставени от собствениците преди седмица, когато те са направили за пръв път оборка на плажа! Това действие ние считаме също като лична малка победа – собствениците на земи в Иракли най-сетне започнаха да се грижат за Иракли!

За това говори и факта, че въпросният „пребит” Трайчо Вангелов помогна за извозването на събраните отпадъци. Група от служителите на концесионера (чието задължение е да почистват плажа) и група от доброволците натовариха заедно камиона за извозване на отпадъците. Това стана, след като той е бил вече „пребит” – в различните статии от един, трима или дори „група еколози”.

От разговора в студиото на Канал 0 разбрахме, че собствениците на земи имат разногласия за бъдещето на Иракли. Един каза, че са се разбрали за 20 % плътност на застрояване (по ТУП с такава плътност е и Слънчев бряг...), друг спомена за 30%, един счита, че трябва да се строи само от дърво, друг не беше съгласен... Общото е, че всички искат да се строи независимо от обществените интереси и не могат да отговорят на въпроса за това как ще се осъществява контрола на строителството, така че Иракли да не се превърне в Слънчев бряг, което по техните думи те не желаят да става.

Полицията...
В неделя сутрин по плажа наистина минаха 6-7 полицая, някои цивилни. Поговорихме си и с тях и те обясниха, че следят да няма напрежение между собственици и почистващи. Не е имало палатки, които да събарят, а само рутинна проверка на личните документи на доброволците. Полицията дойде почти едновременно с извозващите боклука концесионери и слухът за това, че някой бил ударил някого се разчу именно тогава. Представителят на концесионера Трайчо Вангелов нямаше видими следи от побой, беше усмихнат, а не зле настроен, както би бил след побой, нанесен от къмпингуващи и дори беше инициирал това да ни се помогне с превозването на събрания отпадък.

“Помощ” за инициативата, освен от собствениците, ни беше отказана и от „назначеният“ от МОСВ да „охранява“ защитената местност псевдо-еколог Амадеус Кръстев и „Зелени патрули“, за чието уволнение като охраняващ зоната „Да спасим Иракли“ настоява във връзка и с множество злоупотреби, сред които негова постройка в границите на защитената местност. Те счетоха, че ще бъде изхарчен твърде много бензин, ако направят няколко курса с „личния“ им джип, който междудругото ежедневно и многократно преминава през целия плаж на Иракли.
Това не е първия опит да се компрометират и драматизира, ставащото на плажа с помощта на черен ПР и чисти лъжи. Тъжен е обаче фактът, че дори, когато става дума за почистване, срещу желанието на гражданите да бъдат активни, застават нагли лъжи и спекулации в средствата за масова информация от страна на сдружението с „нестопанска цел“ на собствениците „Иракли“! Кой има полза от изкуственото насаждане на вражда, вместо осъществяването на така наложащия и необходим диалог ?!?

„Да спасим Иракли“ е наясно с мотивите и парите, които губят инвеститорите, неуважаващи природата в този момент, но не може да приеме такива грозни удари от ответната страна за начин на комуникация!

Напомняме ви, че само преди две седмици представители на същото „Сдружение с нестопанска цел Иракли“ гориха живи дървета от държавния горски фонд и багажа на двама студенти от Шумен, а каквото не беше изгоряло от багажа им беше ограбено от разярена тълпа, оставена на спокойствие от полицията да се саморазправя с две двадесетгодишни момчета.

Всичко това се случва само няколко дни след като инициативата спечели престижната годишна награда за принос в развитието на гражданското общество на сдружение „Болкан Асист“. Наградата бе връчена ден преди старта на почистването в присъствието на медии.

Искаме да благодарим на тези над 20 хиляди души, които подкрепиха инициативата през тази една година, подписвайки се, организирайки акции - реакции в защита на природата, стартирайки други подобни инициативи. „Да спасим Иракли“ им благодари и продължава битката за дивата природа.