Начало Съобщения за медиите Защитници на Иракли застанаха срещу багер на “инвеститорите”
Защитници на Иракли застанаха срещу багер на “инвеститорите” Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
28 May 2006
Срещу багер на Swiss Properties Ltd. застанаха самоотвержено над 30 защитници на уникалната местност Иракли. Защитници от София, Сливен, Варна, Пловдив, Стара Загора и съседното село Емона и др., пристигнали веднага след новината за започнала подготовка за строителни работи - не позволиха на багера да продължи,извършваните от него незаконни дейности - заравняване на терена, унищожаване на храстите и изкореняване на десетки дървета в местността.

След упорит натиск от присъстващите, служител на реда, пристигнал заради протестиращите, направи проверка на документите на строителните машини и установи, че разрешително за строеж все още липсва.

По негови думи, въпреки новоприетият на първо четене закон от Народното Събрание за спиране на строителни дейности в разгара на туристическия сезон, той не се спазва от никой от “инвеститорите” по морския бряг.

След случая, представителят на Swiss Properties Ltd.Стоян Захариев, за който се предполага, че е и собственик на офшорката, заяви на протестиращите по телефона, че би могъл да си купи парцели и на луната. Пред полицейски предсатвители, той е заявил, че багерите ще се върнат веднага след получаване на разрешителното за строеж.

Сега всичко зависи от кмета на Несебър - Г-н Трифонов, който заяви в предаването на Канал 1 по БНТ –Частен Случай, че е съгласен със защитниците на Иракли, че е нередно свръхзастрояването по българския бряг да продължава.

Сега той има шанса да докаже, че наистина кметовете на крайморските общини са онези, които могат с една единствена заповед да преустановят един от хилядите случаи на безогледно съсипване на нашето черноморие.

В случай, че плановете на инвеститора се реализират, достъпът до плажната ивица, която е общонационален ресурс по Конституция, ще бъде ограничена за обикновените граждани, както сега е в комплексите “Русалка” и “Елени”.
 Инициативата daspasimirakli.com смята, че това е в разрез със стремежите на България да бъде демократична държава – т.е. – управлявана от народа, а не от олигархична върхушка, подценяваща обществения интерес.

Представители на гореспоменатите курортни селища имат участие и в т.нар. “Сдружение Иракли”, регистрирано, за да защитава инересите на инвеститора на гражданския фронт, което ни дава основания да се съмняваме в увещанията на Swiss Properties, че тяхното отношение към Иракли ще предполага грижа за хората и природата – и то в “стократно по-добър вариант от дивашко къмпингуващите”.

С такова “дивашко къмпингуване” Иракли “преживява” вече над 30 години, в които не е отсечено нито едно дърво и не е изчезнал нито един застрашен животински или растителен вид.Факт, с който не могат да се похвалят “цивилизованите” строежи в резервата “Златни Пясъци” и “курорта” “Слънчев Бряг”. 

Инициативата daspasimirakli.com ще застане открито в защита на Иракли по всеки един възможен начин  - дори, ако това означава да бъдат прогонени багери, които получат по някакъв – но не и законен начин - разрешително за строителна дейност.