Начало Съобщения за медиите 6000 подписа за 24 часа в защита на Иракли и последните диви плажове
6000 подписа за 24 часа в защита на Иракли и последните диви плажове Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
25 May 2006
Хиляди хора се стекоха в пунктовете за подпис в защита на Иракли и още 8 диви местности по Черноморието.
Рекордната  бройка подписи, събрана само за един ден от хора, дошли специално за 24 часовото парти в името на кузата от Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Троян и други български градове и от всички краища на София само досега е над 6000, а все още продължават да прииждат желаещи да се подпишат.

Вече повече от 30 часа доброволците за подписката изкарват без сън.
Партито събра на едно място хора, привърженици освен на кузата и на всички музикални стилове на българската сцена –  реге, ска, дъб, хаус, дръм енд бейс, еймбиънт, африканска и бразилска музика, както и музика на живо с етно-инструменти.

Въпреки разпратените над 150 покани до представители на “засегнатите” български институции, единственият политик, който уважи партито беше Александър Каракачанов от Зелената партия.

Валентин Ганев, Стефан Мавродиев, Валери Йорданов, Деян Донков, младият режисьор Димитър Таралежков са само някои от публичните личности, подписали декларацията на  daspasimirakli.com, призоваваща за преустановяване на урбанизирането на дивите местности по черноморието, предвидени за защита от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 .

Уникалното парти събра на едно място хора от различни възрастови групи и музикални пристрастия, които продължаваха да прииждат до 4.30 сутринта.
За 24 часа над 4 000 човека са минали през заведението на открито.

Всеки от тях е мотивиран по различна причина да се спре застрояването на Черноморието и Иракли в частност. От фенове на Берое до представители на  форума на българските майки  bg-mamma.com, от екстремни спортисти до  клубове по Капоейра и салса, представители на младежкия клуб на ООН,  професионални фотографски групи, художници, представители на различни пещернячески и алпинистки клубове,  както и много други.

Визията на партито, която беше произведение на визуалното изкуство и беше специално създадена за партито с основна тема – Иракли е дело на младите дизайнери Ива Николова и Светослав Митeв.

Специална песен за Иракли беше представена за първи пьт на партито вчера . Парчето се казва “Слънце мое” и  е дело на  Yoko, Zafiroff и Sensei от  Bedbug Studio. Парчето е с лежерно лятно реге-звучене и е посветено на каузата, събрала хиляди хора заедно вчера.

Инициаторите на партито заявиха, че това е само началото на ред публични инициативи в цялата страна, които трябва да накарат Министър Джевдет Чакъров да предприеме съответните действия за защита на последните диви местности по морето от строежите и неконтролираната урбанизация.
Следващата акция на всички, които подкрепят каузата ще бъде на 30 юни в община Несебър, където ще се решава съдбата на Иракли. Всеки гражданин има право да вземе участие в заседание на местната власт, което смята, че го засяга лично, поради което призоваваме всички, които смятат  за необходимо да упражнят гражданското си право – да го направят.