Начало Съобщения за медиите С музика за Иракли пред община Несебър по време на решителното заседание
С музика за Иракли пред община Несебър по време на решителното заседание Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
29 June 2006
Стотици хора от страната заявиха желанието си да присъстват в Несебър на 30.юни - петък, сутринта - по време на решаването на съдбата на Иракли от общинския съвет, заявиха от www.daspasimirakli.com.

След като за първи път в страната ни гражданска инициатива успя да мобилизира хиляди българи - бяха събрани повече от 6000 подписа само за едно денонощие - и то едва в старта на кампанията, интересът към кампанията и посещенията на сайта рязко се покачиха.

Кметът на Несебър официално заяви позицията си, че строежи в дивата местност не са благоприятни поради липсата на подходяща инфраструктура и пренатовареността на местната такава, която не може да поеме нуждите на Слънчев бряг, Несебър, Св. Влас, Равда и останалите презастроени урбанизирани територии в община Несебър.

Напомняме, че инфраструктура в Иракли изобщо липсва, а изграждането й би струвало на българския данъкоплатец милиони левове.

Въпреки това, мнението на общинските съветници ще стане ясно едва в петък.
Ако те отхвърлят предложението на кмета, проблемът ще се превърне в общонационален и ще провокира хилядите граждани, желаещи да запазят Иракли, непокътната от унищожителна за естествения вид на местността урбанизация, към още по-активни действия.
 
Според сведения на инциативата, на дивия плаж вече има охрана, която се разхожда с палки белезници.

Въпреки факта, че фирмата - концесионер на плажа е сключила договор с държавата още преди 5 години, нито едно от задълженията по концесионния договор не е изпълнено през всички тези години.
По договор фирмата- концесионер би трябвало да отговаря за събирането на боклука от плажа (а не доброволци на www.daspasimirakli.com, които почистваха плажа вече 2 пъти тази година), осигуряване достъп до питейна вода и облагородяването на мястото с душове и съблекални.

Всеки, който смята дивите плажове и Иракли в частност за национална ценност, нуждаеща се от специална общинска и държавна политика е добре дошъл в 9.30 пред община Несебър в петък.
 
Подкрепата си за мероприятието изразиха от Екологично сдружение "За Земята", Сдружение за дива природа "Балкани", Сдружение "Зелени Балкани" и младежката организация на Зелената партия.