Начало Съобщения за медиите Министърът на Околната среда и водите най-после склони на среща с представители на инициативата Dasp
Министърът на Околната среда и водите най-после склони на среща с представители на инициативата Dasp Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
11 July 2006

И Маги Малеева застана зад каузата за спасяването на Иракли

На  12.07, от 19.00 часа в Центъра за Култура и Дебат "Червената къща" ще се състои дългоочакваната среща между българските граждани, настояващи за преустановяване на урбанизацията по Българското Черноморие и ответните страни в лицето на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и представители на "инвеститорите".

След повече от три месеца граждански натиск, срещата ще се състои, за да даде началото на чакан диалог между обичащите природата, настояващите, че я притежават и държавата.

След  множеството актьори, певци и публични личности като Део, Стефан Мавродиев, Ваня Щерева, Александър Морфов, Валери Йорданов, Валентин Ганев и много други, подкрепили идеята за спасяването на един от последните диви плажове по бетонираното ни крайбрежие,  
сега и великата българска тенесистка  Маги Малеева подкрепи  каузата!

Пред представители на инициативата, спортната дива ясно заяви позицията си : "Смятам и винаги съм казвала, че за да сме добре ние - трябва да е добре природата - защото ние сме част от нея! Има еко-съобразни алтернативи за собствениците на земя и хората от Баня, които могат да им донесат много повече, отколкото бетона." -  заяви тя.

На срещата с министъра гражданската инициатива ще настоява за обявяването на местността Иракли за Защитена територия и еднозначна държавна политика по отношение на дивите местности, част от европейската мрежа за дива природа НАТУРА 2000 по черноморието, за които държавата е поела ангажимент и пред евро-комисаря по екологиятя - Ставрос Димас.

От daspasimirakli.com ще заявят по време на дебата  ясно на "защитницте на строежите" , опасяващи се за изгодността да "притежаваш" дива природа,  че като европейски "етикет за висококачествена дива природа",  НАТУРА 2000 предвижда "наем" за собствениците на земя, в чието владение попадат редки видове хабитати. Само на териториятя на местността Иракли има над 10 защитени видове птици от европейско значение, които биха били  под заплаха от изчезване завинаги при евентуална загуба на естествената им среда в името на  бетона. Десетки са и растителните видове, които ще бъдат застрашени.

Важен е и фактът, че жителите на с.Баня ни най-малко не са застрашени от обявяването на такава защитена територия. От едно такова решение на Министър Джевдет Чакъров могат да спечелят наистина всички. Землището на с.Баня не влиза в предвидените за Натура 2000 места. Но зоните, които биха били под защита са на едри инвеститори като Swiss Properties със строителни намерения в свлачищен район, за който не е направена Оценка за Въздействието върху Околната Среда (ОВОС).

Именно жителите на с.Баня ще спечелят , ако в Иракли няма хотели -  жадните за алтернативен туризъм западноевропейци (често по-платежоспособни от "all inclusive" туристите ) ще се ориентират именно към тях - там, където е съхранен българския дух, без да се разрушава природата с незаконни и неморални по своята същност строежи.