Начало Съобщения за медиите Елс де Гройн подкрепи кампанията за спасяването на иракли
Елс де Гройн подкрепи кампанията за спасяването на иракли Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
19 July 2006
Днес се проведе среща на представители на Гражданска група "Да спасим Иракли" и подкрепящите ги екологични НПО с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Той заяви, че в понеделник ще издаде Заповед за временно спиране на строителството в Иракли. Той обаче не конкретизира нито за колко време и ще се включат ли вече прехвърлените за строителство бивши земеделски земи на “Swiss Properties” и други инвеститори. Министърът каза, че всички институции, отговорни за презастрояването на Черноморието трябва да поемат своята отговорност. Позицията на гражданите е, че това становище е напълно правилно, но заставане на отговорна позиция и разработване на план за управление на останалите незастроени местности по Черноморието ще отнеме време, което ще позволи на недобросъвестни инвеститори да го залеят с бетон. Твърдото становище на daspasimirakli.com  е че Mинистърът на екологията трябва да поеме своята лична отговорност, за да гарантира опазването на местности като Иракли.
В неговите законови правомощия е:
1. Да поиска преоценка на издадените досега ОВОС (оценка оказване въздействие върху околната среда), които са издадени на базата на непълна или невярна информация (доказателството е случващото се досега по Черноморието).
2. Може да издаде заповед за спиране на строителството за 2 години.
3. Да спази поетите ангажименти към Европейската комисия за опазване на бъдещите Натура 2000 местности.

По време на срещата пред Министерството на Околната среда и водите лично депутатът в Европейския парламент от Еврозелените – Елс де Гройн, подкрепи кампанията за спасяване на Иракли и подписа подписката на daspasimirakli.com. Тя бе заснета от камери на всички присъстващи медии.

Това е първото у нас по рода си събитие, когато граждани се срещат лично с министър. Срещата е резултат на неколкомесечните опити на кампанията "Да спасим Иракли" да предизвика реакция от страна на управляващите.

Представители на кампания "Да спасим Иракли" връчиха на министър Джевдет Чакъров Меморандум за защита на застрашените черноморски зони и Натура 2000 места. Той заяви, че ще има следващи стъпки до 2-3 седмици, но не уточни какви ще са те.
Призоваваме всички институции – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и горите, Националното сдружение на общините и най – вече засегнатите общински съвети и кметове да поемат своята отговорност и да предприемат адекватни действия за опазване на незастроените територии по Черноморието. В тази връзка сме стартирали подписка, за да изразим гражданската позиция по въпроса. В нея до момента са събрани над 10 000 подписа, включително на обществено известни личности и интелектуалци.