Начало Съобщения за медиите Багерите на Иракли продължават да газят не само природата, но и гражданските закони !
Багерите на Иракли продължават да газят не само природата, но и гражданските закони ! Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
03 August 2006
Блокират се пътищата към плажа, плажуващите са отрязани от света

Поредното потъпкване на закона, българската земя и обществената воля на десетки хиляди граждани е налице в местността Иракли въпреки издадената само преди седмица заповед от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров за забрана на строителството в местността Иракли!

Немската журналистка Ане Вигер от канал Арте съобщи, че днес тежкотоварни строителни машини продължават да разкопават черните пътища и блокират достъпа до и от плажа. По неин сигнал на място са дошли двама полицаи, които са разпоредили дълбокият 1.50 м изкоп да бъде запълнен. Тотално е отрязан пътят за изход на множество плажуващи семейства, тъй като техните коли се намират след противозаконно извършваните изкопи по черните пътища.

Тъй като мястото е потенциална защитена местност, тежкотоварни машини нямат право на достъп там, още по-малко след като е в сила министерската забрана. Този акт е демонстративна заплаха за българските закони и конституционните граждански права, като се има предвид, че плажната ивица според нашето законодателство е неприкосновена публична държавна собственост и всеки гражданин има право на неограничен достъп до нея.

Гражданска инициатива “Да спасим Иракли” настоява за постоянна охрана, разследване на случая и въдворяване на реда и законността от страна на РИОСВ – Бургас, МОСВ, полицията и другите отговорни институции и за съблюдаване спазването на заповедта за забрана за строителство. Гражданите се надяват държавните органи и институции да изпълнят ролята си на защитници на обществените интереси, а не на тези на поредните неколцина частни “инвеститори” със съмнителни мотиви за дългосрочна обществена полза!

Инициативата призовава своите поддръжници да окажат подкрепа като доброволци-охранители и да съдействат на място мирно и с граждански средства за спирането на беззаконието и за спазването на заповедта и реда.