Начало Съобщения за медиите България за многократна употреба...14 ОКТОМВРИ - хиляди срещу строежите, които убиват природата
България за многократна употреба...14 ОКТОМВРИ - хиляди срещу строежите, които убиват природата Печат Е-мейл
Автор daspasimirakli.org   
12 October 2006

София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и цялата страна срещу беззаконията на "строителните инвестиции" в диви местности

Тази събота - 14 Октомври, в множество градове в цялата страна, едновременно хиляди българи ще кажат ДА на България като дестинация за алтернативен, а не масов туризъм и НЕ на строителството, което убива българската природа.

В София протестът, който включва "незаконен строеж" и различни инсталаци и места, на които всеки ще може да се информира от специалисти за европейската програма НАТУРА 2000, ще започне в 13.00 в градинката на църквата Св. Седмочисленици - между ул. "Граф Игнатиев" и "6-ти Септември".

Поводът е поредното престъпване на заповедта на еко-министъра от "инвеститорите" в уникалната местност Иракли.Строящите и шефът на РИОСВ - БУРГАС, който би трябвало да следи за изпълнението на заповедта на Министър Чакъров, наричат подготовката на парцели за строеж  - "отстраняване на щетите от наводнението през лятото". Като в това число влизат отклоняване на естествения ход на река Вая в потенциалната защитена местност, изсичане на държавен горски фонд и изгребване на десетки кубически метри земна маса, което е унищожило обитанията на уникални видове и растения.
 
Според европейското законодателство, в случаите, когато НАТУРА 2000 местата не са защитени преди формалното влизане в сила на правото на Общността, нарушителите са длъжни да РЕНАТУРИРАТ унищожените местообитания, което е изключително скъпо заради задължителните експертни оценки, както сочи испанския опит.

Причината за това, обаче стотици хора от София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Бургас, Варна и др. да излязат по улиците на градовете си на 14ти Октомври,  вече със сигурност отдавна надхвърли конкретния случай Иракли.

Те са озадачени от плановете, предвиждащи застрояване на повече от символни за страната ни места - като се започне от Камчийски пясъци и Странджа, през продължаващите беззакония в Пирин и се стигне до девствени кътчета като Седемте Рилски езера и Родопите!
Отдавна не става дума за екология, а за нарушение на множество закони и впили се в системата корупционни практики.

Всички, които подкрепиха www. daspasimirakli.com в тази инициатива (ЕС "За Земята", Сдружение за дива природа "Балкани" и "ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ", които помагат в Стара Загора и Пловдив, както и десетки граждани, които просто подкрепят идеята) и тези,които ще ни подкрепят с присъствието си в събота, го правят, защото смятат, че има алтернатива - и тя е качествен еко-съобразен туризъм, а не масов - евтин за ползващите го и скъп за природата ни, за чието устройване е нужно тенденциозно погазване на Конституцията на страната ни.

Ако веднъж изчезнат, никога няма да могат да бъдат възстановени!

На протестите в различните български градове, всеки ще има възможност да се подпише освен в защита на Иракли и на подписката "За да остане природа в България", която е част от едноименната кампания и беше стартирана наскоро от широка коалиция от природозащитни организации.

За информация за местата на провеждане в различните градове - моля проверете на www.daspasimirakli.com