Начало От медиите Екоорганизации скочиха срещу строежи в Иракли
Екоорганизации скочиха срещу строежи в Иракли Печат Е-мейл
Автор Мирослав Иванов (dnevnik.bg)   
30 March 2006

Сдружение за дива природа "Балкани", Екологично сдружение "За земята" и други неправителствени организации се обявиха вчера с подписка против строителството на хотели и ваканционни селища в местността Иракли, която се намира в близост до нос Емине на черноморското крайбрежие. Протестът е по инициатива на близо 300 българи и чужденци, които редовно летуват в района, известен с възможностите за къмпинг, каза Андрей Ковачев от "Балкани".

Повод за него са намеренията на компанията "Суис пропъртис" да изгради ваканционно селище "Ривърсайд вилидж" на площ 9000 кв.м в непосредствена близост до село Емона и до плажната ивица. Туристите и екоорганизациите настояват местността да бъде обявена за защитена.

"Купената земя от нас е земеделска и не попада в защитени територии", посочи управителят на "Суис пропъртис" Стоян Захариев. Той каза, че имотите вече са в регулация. От министерството на околната среда също обясниха, че инвестиционното намерение на компанията не засяга защитени територии и затова не е нужна оценка за въздействие върху околната среда, за да започне строителството. Разрешението за него е дадено от община Несебър.

Природозащитниците искат министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров да започне процедура за обявяване на защитена местност Емине - Иракли. През 2004 г. министерството е решило да предложи района на нос Емине и плаж Иракли да стане защитена зона, която да бъде предложена и за европейската мрежа "НАТУРА 2000", но досега решение не е взето. Идеята е включвала към "НАТУРА 2000" да се присъединят местностите Емине, плаж Иракли, Свети Влас - Обзор, екокоридор Камчия - Емине от пътя между Бургас и Варна до морския бряг.

Друго искане на екоорганизациите е за строителството на всеки обект в района да се изисква ОВОС (оценка за влияние върху околната среда). "Надяваме се да запазим това кътче от нашето Черноморие такова, каквото го познаваме и обичаме. Наред с много други доскоро спокойни и чисти места по морето Иракли е на път да се превърне в модерен курорт", каза Ганчо Стойчев, представител на инициативния комитет на туристите.

Ако териториите, предложени за "НАТУРА 2000", бъдат застроени преди влизането на страната в Европейския съюз, те няма да станат част от тази мрежа, което ще доведе до орязване на субсидиите за опазване на околната среда, твърдят от екоорганизациите.

---------------

Неправителствените организации се притесняват да не бъде унищожена дивата природа в района на Иракли. Това е място, където пасищата и горите от благун, цер, космат дъб, източен бук, липа стигат до морския бряг и скалите, дюните и морето, без да има сгради и застроени комплекси. Там живеят защитени видове прилепи, видра, сухоземни костенурки, блатна костенурка, петнист смок, безгръбначни и много редки защитени растения. Това е едно от последните места, където е виждан тюлен монах.