Начало
Запалиха Иракли Печат Е-мейл
Автор photo-forum.net   
05 May 2007

 Нямам думи да опиша това, което стана на Иракли. На 27.04.2007 г. аз и един мой приятел пристигнахме на Иракли. Дойдохме с намерението да снимаме едно от малкото незасегнати места от строителения тероризъм по нашето черноморие. Вечерта преспахме в непосредствена близост до плажната ивица, където си разположихме багажите. Сутринта на 28.04.2007 г. към 10:30 – 11:00 ч. тръгнахме към село Емона да вземем вода, понеже нашата вече беше на свършване. Когато стигнахме магазина беше затворен и ни се наложи да почакаме 30 мин. След което напазарувахме храна напълнихме вода и трагнахме обратно. Пресрещна ни един човек, който идваше от плажа на Иракли и каза, че са станали чудовищни вандалщини извършени от хора, които са се представили като сдружение на собствениците на Иракли.

Минали са по биваците край плажа с брадви и щилки и са разбили всички биваци по плажа, след което са ги запалили. Побързахме да се върнем, да видим какво е станало. Когато пристигнахме видяхме, че по целия плаж се вият черни облаци дим. Отидохме да търсим багажите и установихме, че всичкият ни багаж го няма, който е на обща стойност над 1000 лв. в екипировка:палатка, три спални термо чувала, планински якета, шалтета, един самар, туристически газов котлон, храна, дрехи и други лични вещи. Първата ни мисъл беше ,че са изгорени в огнените клади по плажа. Веднага почнахме да търсим някакви останки от багажа в най-близкия огън , но успяхме да намерим само лъжица, нокторезачка и ножица, които са били в самара. От палатката, чувалите и якетата нямаше и следа. Явно някой е решил, че могат да му свършат някаква работа и ги е прибрал. Скъпият багаж просто беше откраднат, защото нямаше никакви останки от него в огъня. Да спомена, че тези огнени клади горяха и с помоща на солидно количество бензин, чиято миризма се разнасяше зловонно по плажа.

След първоначалния шок тръгнахме към бунгалата на кънпинг “Тихият залив” за да потърсим някакво съдействие от хората, които работят там. Намерихме само един човек, който първоначално отричаше да знае каквото и да е, а после след като споменахме полиция и медии стана доста нападателен и в крайна сметка каза, че и да знае нещо няма да ни каже, както и че “Това не е българската природа, а е частна собственост”. Взехме телефона му, както и той нашите и се разбрахме ако разбере нещо да ни звънне. Не минаха и 20мин. откакто тръгнахме и той се обади. Каза, че е говорил с жена от сдружението на собствениците на Иракли, която е казала, че са ни изкарали багажа на плажаната ивица. Малко след този разговор въпросният човек дойде и почна да търси багажа, видимо притеснен. Показахме му, че сме намерили вещи от багажа си в огъня. Вечерта останахме без дрехи и багажи и трябваше по най-бързия начин да намерим къде да преспим. До 3;00 ч. се лутахме по плажа от огън на огън, за да се стоплим. Капнали от умора решихме, че все пак трябва да поспим малко и тръгнахме към “Пешова колиба” като по пътя взимахме всякакви найлони и парцали, които не са попаднали в огнъня, за да се увием с тях за вечерта. Немога да ви опиша за какъв студ ставаше въпрос. Колегата на сутринта ми разказва как вечерта се е събудил и помислил, че диви прасета ровят около колибата, защото цялата се е тресяла. Едва като се е поразсънил малко разбрал, че всъщност колибата се тресе, защото аз треперя от студ. На сутринта тръгнахме към главния път, за да се придвижим към гр.Обзор за да съобщим в полицията за случилото се. На разклона за Иракли на главния път намираме надпис, който гласи “ЕКОМАФИА” ????

Незнам как да коментирам това. Мисля че самият надпис говори сам по себе си, за грамотността на хората, които са го написали. В полицията в Обзор ни прие дежурният следовател. Дадохме показания какво е станало на Иракли. Казаха ни, че сме нямали работа там ??? Там неможело да се ходи ??? Констатирахме вещите, които са ни откраднати, но за сдружението на собствениците на Иракли не се спомена никаде, че са опожарили цялата плажна ивица ??? Въпросителните ставаха все повече, след като разбрахме, че при акцията на сдружението е имало органи на реда както и представители на частна охранителна фирма ???

Благодарим на дежурния следовател, който ни обърна необходимото внимание и обеща да направи каквото може. Искрено се надяваме, че властта ще се отнесе с необходимото внимание към случая и ще демонстрира пълна безкомпромисност към подобна вандалщина и че виновниците за това ще бъдат наказани, все пак живеем в правова държава.

Ние знаем, че подобни неща не трябва, и неможе да се случват в една европейска държава. Знаем, че ще останем в България и че ще се борим в рамките на закона да запазим нейната природа –
ОСТАНЕТЕ И ВИЕ

снимки