Начало Акции Под багера
Под багера Печат Е-мейл
12 June 2006

Срещу багер на Swiss Properties Ltd. застанаха самоотвержено над 30 защитници на уникалната местност Иракли. Защитници от София, Сливен, Варна, Пловдив, Стара Загора и съседното село Емона и др., пристигнали веднага след новината за започнала подготовка за строителни работи - не позволиха на багера да продължи, извършваните от него незаконни дейности - заравняване на терена, унищожаване на храстите и изкореняване на десетки дървета в местността.

След упорит натиск от присъстващите, служител на реда, пристигнал заради протестиращите, направи проверка на документите на строителните машини и установи, че разрешително за строеж все още липсва.

След случая, представителят на Swiss Properties Ltd. Стоян Захариев, за който се предполага, че е и собственик на офшорката, заяви на протестиращите по телефона, че би могъл да си купи парцели и на луната. Пред полицейски предсатвители, той е заявил, че багерите ще се върнат веднага след получаване на разрешителното за строеж.

С такова “дивашко къмпингуване” Иракли “преживява” вече над 30 години, в които не е отсечено нито едно дърво и не е изчезнал нито един застрашен животински или растителен вид. Факт, с който не могат да се похвалят “цивилизованите” строежи в резервата “Златни Пясъци” и “курорта” “Слънчев Бряг”.

Инициативата daspasimirakli.com ще застане открито в защита на Иракли по всеки един възможен начин - дори, ако това означава да бъдат прогонени багери, които получат по някакъв – но не и законен начин - разрешително за строителна дейност.